fbpx

Очакват Tesla да удвои възвръщаемостта на инвестициите до 2023-та

Според ново изследване на “New Street Research” се очаква Tesla (NASDAQ: TSLA) да генерира 40% възвръщаемост на инвестицията до 2023 г., гледайки през обектива на оперативните активи.

Анализаторът от “New Street Research” Пиер Ферагу анализира модерната компания от инвестиционна гледна точка.

“Възвръщаемостта на активите на компанията достигна състояние на сигурност през 2018 г. Хората вече започнаха да вярват, че инвестиция в тази компания несъмнено няма да бъде изгубена. През 2020г. достигна 20% възвръщаемост на инвестицията, което е надежден показател и сочи, че компанията ще продължи да се развива и се очаква да има възвръщаемост в размер на 40% през 2023 г.”

Ферагу допълва, че вижда много коментари относно рентабилността на Tesla или липсата на такава. Те често объркват с данни за брутен марж, резултати от сегменти, изключителни или финансови елементи, регулаторни кредити, а сравнително рядко се обсъжда въпросът дали Tesla изгражда успешно фабрики за производство на автомобили и ги продава.

Анализаторът посочва, че единственият подходящ начин за измерване на оперативната рентабилност на Tesla е да се разгледа възвръщаемостта на пари от оперативни активи: „от един долар активи, колко пари могат да генерират Tesla за една година“. Получената метрика е „устойчива на куршуми“. Тъй като разглежда само оперативните парични средства. Те не могат да бъдат променени със счетоводни лостове и да представят чисто способността на Tesla да генерира пари.

По тази причина, Ферагу заключава, че „увеличаването на използването на активите ще доведе до почти удвояване на възвръщаемостта на оперативните активи от 20% през 2020 г. до 38% през 2023 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"