fbpx

Одитният комитет има право на достъп до кредитните досиета на ББР

Досега не сме видели нито едно кредитно досие от ББР, но постигнахме малка победа и вървим напред. Това съобщи в предаването „Алтернативата“ по ТВ1 министърът на икономиката Кирил Петков.

По думите му, днес се е получило позитивно становище от Комисията по публичен надзор над регистрираните одитори, че Одитните комитети трябва да имат достъп до кредитните досиета.

Припомняме, Управителният съвет на ББР не предостави кредитните досиета на новия одитен комитет, назначен от министър Петков.

Той уточни, че още утре от Комисията ще уведомят ББР и БНБ за решението си. Това е важно не само в конкретния случай, а за всички одитни комитети към банкови институции, изтъкна министърът.

От думите му стана ясно, че със същата схема се е сблъскал и по отношение на Българската агенция по експортно застраховане. Тя също е отказала да предостави направените застраховки, заради банковата тайна. Но ние имаме опита от ББР и сега ще действаме по същия начин, предстои назначаване на нов одитен комитет към тази агенция, съобщи Петков.

Той коментира, че въпросната институция е създадена да застрахова малки експортни компании, а той имал информация, че тя застрахова на кредитен риск, което е много аналогично с това, което се случва в ББР. Още повече, че един от управителите на ББР преди е бил управител и във въпросната агенция.

Петков коментира хипотезата на паралелните структури, при която първо някой може да се застрахова за кредите риск в държавната агенция, а после на тази база да вземе кредит от ББР. Това, по думите му, би било много опасен начин за използване на държавата и като гарант на риска, и като средство за кредитиране.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"