fbpx

Опровергаха твърденията за ниската доходност на частните пенсионни фондове

Николай Марев – член на управителния съвет на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване и председателят на АИКБ България Васил Велев категорично отхвърлиха и опровергаха в студиото на бТВ доклада на експерти от европейски институт „Бетър финанс“.

Припомняме, според института внасяните пари в частните пенсионни фондове се топят.

Изчисленията са манипулативни и неверни. Няма дори обявена методология“, пояснява Марев и допълва, че авторът на доклада за България – Любомир Христов, не е използвал никакви достоверни източници, а цитирал сам себе си.

Данните и на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, а и на Комисията за финансов надзор показват, че всеки 100 лв., внесени през 2002 г., номинално към 30 юни на 2020 г. са 208,50 лв.

Дори при приспадане на инфлацията, остават чисти 116,91 лв. Доста по-малка сума, но все пак отчитаща доходност, а не обратното. И двете суми са представени, след като от тях са прихванати всички такси и комисиони на самите дружества, коментира Марев.

Той е категоричен, че „няма такава методология по целия свят, където да се изчисляват реални доходности. Нито една банка, нито една инвестиционна компания няма да ви цитира доходност, която е реална след инфлация. Винаги се цитират нетни доходности след таксите на дружеството, инвестиционната компания или банка„.

От своя страна Васил Велев смята, че докладът манипулира и лъже, като нарече изчисленията му „вредни, опасни и дори – наказуеми„.

Всява се паника и се създава обстановка за национализация на спестяванията на хората„, изтъква Велев.

От Асоциацията на пенсионните дружества представят и кратка извадка за доходността по партидите на три отделни групи – такива с минимален доход, такива със среден доход и такива с максимален. Така представените данни показват, че ако до момента всеки с минимален доход е инвестирал в частно дружество 3430 лв., то към 30 юни на тази година той има спестени там реални 4029 лв.

Всеки със среден доход пък е инвестирал малко над 11 300 лв., а сега имаме малко над 13 436 лв. Тези с максимални доходи пък са налели 19 229 лв. и към момента разполагат с над 22 860 лв.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"