fbpx

Паритет между еврото и долара: докъде ще стигне пропадането?

Еврото спадна до един долар, праг, до който то не беше стигало от пускането му в обръщение преди две десетилетия. Недоверието към единната европейска валута се дължи на опасенията от прекратяването на руските доставки на газ за Европейския съюз, коментира в свой анализ Le Monde*.

Инвеститорите отдават предпочитания на зелената банкнота, чийто курс се повиши с 14% от началото на годината. Исторически само за съвсем кратко време еврото се обменяло за 1 долар, когато въпроснителните около новата единна валута тегнеха върху курса ѝ.

Паритетът между еврото и долара е изключително силен символичен, дори психологически праг. Последният път, когато това стана, беше през октомври 2000 година. Тогава американската икономика беше в много добро състояние, докато еврозоната буксуваше. Спадът на еврото отразяваше контраста между двете големи западни икономики. Нещо подобно се случва и в момента. Но ако заплахата от рецесия тегне и върху двата континента, най-силната световна икономика изглежда се намира в по-добра форма от еврозоната. Повишаването на лихвените проценти от Федералния резерв примамва инвеститорите и те се насочват към американската валута. По-точно е да говорим не за спад на еврото спрямо долара, а за покачване на долара спрямо еврото, тъй като то остана стабилно спрямо повечето други валути.

Паритетът отразява страха за стабилността на икономиката в еврозоната

Процесът започна с началото на войната на Русия срещу Украйна. Европа практически няма петрол и на нея ѝ се отрази негативно първо покачването на цените на горивата, а след това и инфлацията. Логично сривът на еврото беше следващият етап, очакван от месеци. Еврото е малко като клапан под налягане, който се отваря под натиска на лошите новини. Съществуването му беше под заплаха по време на дълговата криза след 2010 г., но в момента то не е поставено под въпрос. Сега обаче стойността му спада и никой не знае докъде може да слезе единната валута.

Дали това е лоша новина за търговския баланс?

За страните с хроничен дефицит, които, като Франция, са силно зависими от вноса на петрол, това е много лоша новина. Скокът на цените ще предизвика инфлация. Като цяло 60% от вноса в еврозоната е в долари, което ще има негативно отражение върху търговския баланс. Големите страни износителки като Германия и Италия могат да се възползват, но само частично, тъй като основната част от износа им е в еврозоната. За сметка на това в страните с развит туризъм в района на средиземноморието се наблюдава значително увеличаване на американските туристи. А те харчат долари. Това частично ще компенсира увеличаването на разходите за петрол.

Пазарите са обезпокоени от възможността за голяма енергийна криза на Стария континент. Има опасения, че Русия няма да възстанови газоподаването, което в момента е спряно поради редовната профилактика на газопровода Северен поток 1. Тази ситуация засилва страховете от рецесия в Европа.

Енергията, която идва от Русия, е „сърцевината на това, което тревожи Европа“ и заявлението от страна на Канада, че ще върне на Германия турбините на газопровода Северен поток 1 за смекчаването на енергийната криза с Русия „нямаше позитивен ефект“, коментира Джефри Хали, анализатор в Oanda.

Профилактиката на газопровода Северен поток 1

В понеделник Газпром започна десетдневна профилактика на газопровода Северен поток 1. Германия и другите европейски страни изчакват да видят дали газоподаването ще бъде възобновено. „Ключовият въпрос е да знаем дали газът ще се върне след 21 юли. Изглежда обаче, че пазарите вече са взели своето решение“, отбелязва Джефри Хали. Според Марк Хефеле, анализатор в UBS, спирането на руските газови доставки за Европа „ще доведе до рецесия в цялата еврозона като поне три последователни тримесечия ще има свиване на икономиката“. На Европейската централна банка ще ѝ бъде много трудно да затегне валутната си политика за борба срещу галопиращата инфлация, без с това да влоши икономическата ситуация.

Американският федерален резерв има по-голямо поле за маневриране за продължаване на политика си на повишаване на лихвените проценти, след като в петък излязоха данните за безработицата. Те показват, че засега икономиката на САЩ устоява значително по-добре. Пропадането на еврото обаче може още да продължи.

Трудности и спрямо швейцарския франк

Излезлите в сряда данни за инфлацията във Франция, Германия и САЩ могат да подхранят безпокойствата на инвеститорите относно разминаването на икономиките от двете страни на Атлантика. Ако инфлацията в САЩ е по-голяма от прогнозната, това може да работи в полза на долара. Инвеститорите са склонни да заложат, че Федералният резерв ще трябва да реагира още по-бързо в повишаването на лихвените проценти.

Еврото леко се покачи, след като достигна 1 долар и в 12:10 ч. се търгуваше за 1,0024 долара. Ивеститорите се опитаха да се премине символичната граница на паритета и да доведат курса на еврото под това равнище. Бавният темп на спада показва, че става въпрос за дълготраен процес на продажба на евро и купуване на долари, а не за моментно манипулиране на пазара.

Еврото изпитва също така трудности и спрямо швейцарския франк, който също играе ролята на финасово убежище. То спадна до 0,9836 франка, най-ниското му равнище от 2015 година. Доларът стои добре и спрямо другите валути, които се смята, че са подложени на риск. Британската лира спадна до 1,1807 долара, най-ниското ниво от март 2020 г., когато беше началото на Ковид-пандемията в Европа и преговорите за Брекзит бяха в разгара си. Тогава паундът стигна най-ниското си равнище от 1985 година.

Какво може да направи Европейската централна банка, за да защити еврото?

Тя може, тя трябва да повиши основния лихвен процент, за да намали натиска. Но тя все още не е започнала тази необходима за справянето с инфлацията операция, докато Федералният резерв прибягна до три последователни повишавания на лихвите. Проблемът е, че това може да ускори появата на рецесия. Това е дилема, която ще се постави на срещата на съвета на гуверньорите на ЕЦБ, която е предвидена за следващата седмица. По случайност, това е денят, в който ще знаем дали Русия ще отвори отново газовото кранче за Европа, което сега е затворено заради редовната профилактика. Възстановяването на руските газови доставки е определящият въпрос за икономиката на страните от еврозоната.

*Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"