fbpx

След драми и преговори в НС партийната субсидия става 8 лева

За кратко партиите останаха без финансиране за догодина, след като напълно неочаквано на второ четене не беше приет текстът от Бюджет 2020 субсидията да е 1 лев (както е в момента), съобщи 24 часа.

Предложението на управляващите получи подкрепа само от 103 депутати – ГЕРБ и Воля, а останалите 120 – БСП, ДПС и патриотите, гласуваха против.

В залата е настанал смут, съобщава изданието, а шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, финансовият министър Владислав Горанов и лидерът на НФСБ Валери Симеонов обсъждат ситуацията, затворени в една от стаите.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев уточнява, че поправка на гласуваното може да се прави едва, след като се публикува бюджетът.

След близо час консултации ГЕРБ обявиха, че коалиционният им партньор Валери Симеонов ги е убедил да приемат отхвърленото по-рано предложение на БСП за 8 лева на спечелен глас на изборите партийна субсидия.

Единственият проблем е процедурно да се направи така, че предложението на БСП да се гласува отново. Финансовият министър Горанов обаче изрази убеденост, че депутатите ще намерят решение. По-рано през деня той на няколко пъти повтори, че ГЕРБ твърдо стоят зад настоящото положение от 1 лев субсидия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"