fbpx

До 5% ще поскъпне новото строителство, смятат предприемачи

Жилищата ново строителство ще поскъпнат между 3% и 5% през 2020 година. Това прогнозират от Националната асоциация на строителните предприемачи.

Толкова е бил ръстът и през тази година. Според браншовата организация, обаче покупките ще намалят с до 15%.

Организацията обединява над 20 строително-инвестиционни компании, които работят предимно на територията на Столична община.

Основните клиенти на тези жилища продължават да са млади семейства. Забелязва се обаче промяна в поведението им. Те стават по-взискателни, правят повече огледи, обсъждат по-гъвкави схеми на изплащане, твърди Асен Чавдаров от УС на асоциацията.

Банковите кредити продължават да са основният начин за финансиране. Очертават се обаче два типа клиенти – едните разчитат основно на заема с минимално самоучастие в сделката около 20%, а другите разполагат с повече спестявания и покриват над 60% от цената на имота.

Забелязва се и тенденция да купуват хора, които вече разполагат с едно жилище. Ипотекират го, придобиват второ и после веднага го отдават под наем, за да изплащат кредита.

От Асоциацията настояват да бъде въведено електронно строително разрешително, което ще облекчи административната тежест. „Дигитализацията на процесите ще улесни както нашата дейност, така и работата на администрацията. Излишната бюрокрация затруднява реализирането на продуктите и забавя обществения оборот в толкова ключов за икономиката сектор“, категоричен е Георги Шопов, председател на асоциацията .

Предприемачите настояват за промени при регламентирането на жилищни и нежилищни сгради. В момента регулацията позволява жилищни имоти в смесени сгради да се изграждат с по-малки отстояния, каквито са позволени при другите типове строителство.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"