fbpx

Рибата и морските дарове са най-търгувани в света

Рибата и морските дарове са най-търгуваните стоки в глобален мащаб, а 33 % от тях са подложени на свръхулов. Европейският съюз пък е най-големият пазар на морска храна на планетата.

През последните 40 години световните запаси са намалели почти наполовина, съобщават от природозащитната организация WWF.

„Не е нужно да се отказваме от рибата и морските дарове. Важно е обаче да се избират продукти, уловени или отгледани по начин, който запазва рибните ресурси и хората, зависещи от тях. Устойчивото управление на океанските запаси може да увеличи значително доходите на риболовната индустрия. Този „скрит” потенциал се оценява на около 83 млрд. щатски долара“, смята ръководителят на WWF България Веселина Кавръкова.

Свръхуловът е едва втората най-голяма заплаха за океаните след климатичните промени. А двете заедно могат значително да намалят производителността на риболовната индустрия, като оставят без риба Южното полукълбо.

На днешния Никулден, празник на  моряците, пътешествениците, банкерите, много българи подготвят трапеза, отрупана с разнообразни рибни ястия. Но малцина се замислят, че  ловим повече риба, отколкото океаните могат да осигурят.

По този повод WWF организира символичен флашмоб от 17:00 до 19:00 часа в подлеза на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Представители на организацията, преоблечени като рибари, ще разказват на посетителите какво се случва с рибата, а и с онези 800 милиона души по света, които зависят от нея.

Ще бъде раздаден и първият по рода си наръчник за устойчива консумация на морска храна – Рибен буквар 2.0.

Кампанията на WWF „Риба и за в бъдеще“ се провежда в десетки страни в Европа и по света и предупреждава, че свръхуловът заплашва да превърне рибарите в следващия изчезващ вид.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"