fbpx

Тръмп е оптимист за преговорите с Китай, Пекин сваля някои мита

US President Trump , Доналд Тръмп

Китай ще отмени тарифите за внос на някои американски доставки соя и свинско месо. Това съобщава финансовото министерство на страната. Решението е взето от Комисията за митнически тарифи към Държавния съвет, пише Ройтерс.

През юли 2018 година Китай наложи мита от 25% както за соята, така и за свинското месо, идващо от САЩ. Мярката е контрадействие на тарифите върху китайски стоки, въведени от Вашингтон заради твърдения, че Пекин краде и прехвърля американската интелектуална собственост на китайски фирми.

Търговските преговори между САЩ и Китай се движат напред, заяви пък президентът на САЩ Доналд Тръмп в четвъртък. Той изрази оптимизъм, въпреки факта, че китайските служители продължават да настояват за премахването на съществуващите мита съгласно предварителното споразумение.

„Те се справят много добре“, заяви Тръмп пред репортери. В началото на седмицата обаче Тръмп развълнува световните пазари, заявявайки, че сделката може да изчака до изборите през 2020 г.

В същото време китайски служители повториха позицията си, че някои американски тарифи трябва да бъдат отменени, за да се сключи „първата фаза“ на търговската сделка.

„Китайската страна смята, че ако страните достигнат първата фаза на сделката, тарифите трябва да бъдат съответно намалени“, заяви Гао Фън, говорител на Министерството на търговията на Китай.

Първата фаза на сделката между двете най-големи икономики в света първоначално се очакваше през ноември. Новата серия американски мита е насрочена за 15 декември и обхваща китайски внос за около 156 милиарда долара.

В отговор на въпроса дали ще позволи влизането в сила на нови тарифи, Тръмп каза: „Ще видим, но засега вървим напред. Ние не обсъждаме това, но имаме много сериозни дискусии. Може да се случи нещо на 15 декември, но все още не го обсъждаме. Имаме обаче много добри преговори с Китай. „




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"