fbpx

Световните запаси от риба са намалели наполовина

черно море

Рибата и морските дарове са най-търгуваната стока в света и това е причината през последните 40 години запасите да намалеят наполовина. Европейският съюз пък е най-големият пазар на морска храна на планетата.

Не е необходимо да се отказваме от рибата и морските дарове. Важно е да пазаруваме морски продукти, уловени или отгледани по начин, който запазва рибните ресурси, призовават от природозащитната организация WWF по случай Международния ден на Черно море.

На днешната дата през 1996 г. в Истанбул шест държави, сред които и България, подписват Стратегическия план за Черно море. Чрез документа те се разбират да работят за устойчивото управление на неговите природни ресурси и биоразнообразие. Планът изразява и надеждата за по-добро бъдеще за 16 милиона души, населяващи крайбрежието му.

Черно море е едно от най-забележителните регионални морета в света. Дълбоко е повече от 2200 метра и получава отточни води от басейна на реки с площ 1.9 милиона кв. км, което покрива около една трета от площта на континентална Европа.

Единствената му връзка със световния океан е чрез дългия 35 км Истанбулски пролив. Всяка година в Черно море се влива около 350 куб. км вода от реките на повече от двадесет държави. За съжаление, и в Черно море рибата намалява с драстични тепмове.

Свръхуловът е втората най-голяма заплаха за моретата и океаните след климатичните промени. Глобалното „производство“ на риба  е 171 милиона тона. А 33 % от рибните запаси в света са подложени на свръхулов. В същото време повече от 800 милиона души на планетата зависят от морските дарове за храна и издръжка.

Природозащитната организация ще гостува в IKEA в София от 31 октомври до 3 ноември, а инициативата е част от мащабна европейска кампания за опазване на живота в моретата и океаните, както и поминъка на хората, разчитащи на риболова.

Посетителите, освен много потребителски съвети, ще получат на място и първия по рода си наръчник за устойчива консумация на морска храна – Рибен буквар 2.0, издаден от WWF.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"