fbpx

България е в още по-добра кондиция, твърди премиерът

бойко борисов

„Миналата година казах, че държавата е в добра кондиция, сега мога да ви кажа, че е в още по-добра кондиция“, заяви премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието на Министерския съвет.  

Един от аргументите в подкрепа на това твърдение е фактът, че България е третата страна по нисък външен дълг в Европейския съюз.

Борисов подчерта, че дългът е намалял с 31 % по време на управлението на неговото правителство, а до края на мандата ще падне до 19,5%. „Харчим толкова, колкото сме изкарали“, каза още министър председателят.

Той допълни, че в момента България е държавата с най-ниската контрабанда на цигари в ЕС – 3,4 %. Затова хазната разполата с 3 млрд. лева допълнително и ще може да има двойно увеличение на учителските заплати. За целта са заделени 360 млн. лева. Само за образование се дават допълнително 610 млн. лева, подчерта премиерът.

Борисов припомни, че в началото на мандата са обещали БВП да мине 110 млрд. лева. В момента брутният продукт бил близо 119 млрд. лева, а до края на мандата може да прехвърли 130 млрд. лева. Безработицата е на рекордно ниски нива – около 4 процента.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"