fbpx

В Ню Йорк забраняват продажбата на гъши дроб

гъши дроб, гурме

В Ню Йорк се забраняват продажбите на гъши дроб, реши общинският съвет на мегаполиса. Забраната влиза в сила от края на октомври 2022 г.

Тя ще важи за продукти, придобити от угояването на животни. Тази практика е подложена на критики както от народните избраници, така и от редица организации за защита на животните, които твърдят, че птиците страдат при угояването.

Три години след решеинето ще бъде забранено на всички магазини за хранителни стоки да продават гъши дроб, а заведенията няма да имат право да го сервират. Нарушителите ще бъдат глобявани между 500 и 2000 долара, а санкцията може да бъде подновявана всеки ден, съобщава БТА.

С решението Ню Йорк се присъединява към щата Калифорния, където продажбата на гъши дроб е забранена от януари. Заради това решение обаче все още се води съдебна битка.

Мярката ще засегне освен магазините и ресторантите, така и два големи производителя, които работят северно от Ню Йорк – „Хъдзън Вали Фоа Гра“ и „Ла Бел Фарм“. Френските производители също се пострадат от ограничението на един голям пазар.

Деликатесът гъши дроб, на френски foie gras, което буквално означава „дебел черен дръб“, се добива чрез насилствено хранене на гъски и патици.

Франция е най-големият производител и потребител на фоа гра.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"