fbpx

Петролът падна под $75 за барел

Петролът увеличи загубите в сряда, след като се срина с 5% през предходната сесия, тъй като инвеститорите чакат яснота относно бъдещата политика за повишаване на лихвените проценти в САЩ и Европа.

Фючърсите на Brent паднаха тази сутрин с 12 цента, или 0,2%, до 75,20 долара за барел, докато западнотексаският междинен суров петрол (WTI) падна със 17 цента, също с 0,2%, до 71,49 долара, съобщава Ройтерс. По-късно през деня Brent поевтиня още, стигайки до 74,88 долара за барел.

И двата бенчмарка затвориха на най-ниските си нива от 24 март на предишната сесия, когато записаха и най-големите си еднодневни процентни спадове от началото на януари, изтъква агенцията.

Настроенията на петролния пазар остават негативни“, заявяват Уорън Патерсън и Ева Манти, анализатори от ING. „Инвеститорите изглежда стават все по-нервни относно макропрогнозите и техните последици за търсенето на петрол“, изтъкват те.

Очаква се днес Федералният резерв на САЩ да повиши лихвените проценти с допълнителни 25 базисни пункта, за да се справя с инфлацията, докато Европейската централна банка също се очаква да повиши лихвите на редовното си заседание в четвъртък.

Повече скокове може да забавят икономическия растеж и да засегнат търсенето на енергия.

С увеличаването на лихвения процент с 25 базисни пункта фокусът ще бъде върху това, как председателят на Фед Джеръм Пауъл балансира между запазването на опцията за затягане и успокояването на нервите около подновеното банково безпокойство“, коментира Йеап Джун Ронг, пазарен анализатор в брокерската компания IG, цитиран от Ройтерс.

Припомня се, че в началото на седмицата регулаторите конфискуваха First Republic Bank и продадоха нейните активи на JPMorgan, в сделка за разрешаване на най-големия банков фалит в САЩ след финансовата криза от 2008 г.

В същото време в Австралия централната банка смая пазарите, като повиши лихвите си във вторник и предупреди, че може да е необходимо допълнително затягане за борба с високата инфлация.

Междувременно опасенията относно търсенето на дизел през последните месеци понижиха фючърсите на петрола в САЩ до най-ниското им ниво от декември 2021 г. Цените на енергията също са под натиск, след като данните от Китай през уикенда показаха, че производствената активност е спаднала неочаквано през април. Китай е най-големият потребител на енергия в света и най-големият купувач на суров петрол.

Повторното отваряне на китайската икономика ще бъде от ключово значение за Азия, изтъква Международният валутен фонд, като повиши икономическата си прогноза за региона във вторник. Но той предупреждава за рисковете от постоянната инфлация и нестабилността на световния пазар, водени от проблемите на западния банков сектор.

Междувременно запасите от суров петрол в САЩ намаляха за трета поредна седмица за първи път от декември насам, с около 3,9 милиона барела. Очакват се официалните данни за запасите от Администрацията за енергийна информация на САЩ.

Проучване на Reuters установи, че добивът на петрол на ОПЕК е спаднал със 190 000 барела на ден през април, главно поради Ирак и Нигерия. Очаква се производството да спадне допълнително през май, тъй като влиза в сила нов кръг от доброволни съкращения, обявен на 2 април.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"