fbpx

Целта „1,5°C“ зависи от $100 млрд. за бедните държави и утрояване на ВЕИ

Необходими са международно договорени цели за разширяване на възобновяемите енергийни източници и повишаване на енергийната ефективност, за да се върне светът на път към ограничаване на изменението на климата до 1,5°C, коментира германският външен министър Аналена Бербок.

По време на двудневните преговори за климата в Берлин, Бербок изтъкна също, че страните донори най-накрая са на път да изпълнят обещанието си да осигурят 100 милиарда долара финансиране за климата на по-бедните страни.

Тригодишно забавяне подкопа доверието между по-богатите и по-бедните нации и задържа международния напредък, посочи от своя страна президентът на конференцията на ООН за климата COP28 Султан Ал Джабер на същата конференция, призовавайки за „окончателна оценка“ от страните донори преди преговорите на ООН за климата през декември.

Германският външен министър излезе в подкрепа на стремежа за глобални цели за разширяване на възобновяемите източници, като вятърна и слънчева енергия, които президентът на Европейската комисия – Урсула фон дер Лайен стартира през април.

„Аз се застъпвам за това да се споразумеем за глобална цел за възобновяеми енергийни източници и енергийна ефективност“, коментира Бербок.

Междуародната агенция по енергетика (МАЕ) изчисли, че „трябва да утроим глобалния капацитет за възобновяема енергия, в противен случай прагът на болка от 1,5 °C ще бъде значително надвишен“, добави германският първи дипломат. С Парижкото споразумение за климата страните се ангажираха, че глобалното затопляне трябва да бъде ограничено до 2°C, като целта е да остане под 1,5°C.

Тази година правителствени представители от около 40 държави се срещат в Берлин, коeто позволява по-открити разговори и изграждането на амбициозни съюзи преди COP28 в Дубай през декември.

Съгласуването на целите за възобновяеми енергийни източници на глобално ниво е „нещо ново“, добави Бербок, „ето защо седим тук в такава специална обстановка. Не искаме да описваме какво вече сме направили или какво не е възможно.

Конференцията трябва да помогне за постигане на съгласие относно „какво повече можем да направим, за да поемем по пътя си към 1,5°C“. Министрите на енергетиката и климата от Г-7 също се споразумяха за целите за разширяване на неотдавнашна среща.

Като президент на конференцията на ООН за изменението на климата през 2023 г. COP28, Обединените арабски емирства (ОАЕ) са домакини на неофициалните разговори в Берлин.

Бербок посочи също, че индустриализираните нации са готови най-накрая да изпълнят обещанието си да предоставят годишно на по-бедните страни 100 милиарда долара финансиране за климата тази година. „Ние сме напът най-накрая да успеем да достигнем границата от 100 милиарда щатски долара тази година“, каза Баербок пред аудитория от министри на десетки държави.

По-богатите страни не успяха да изпълнят обещанието си да осигурят тези средства до 2020 г. На конференцията на ООН за изменението на климата COP15 в Копенхаген през 2009 г. много богати икономики се ангажираха да мобилизират 100 милиарда долара от публични и частни източници до 2020 г. за действия в областта на климата в развиващите се страни.

Парите трябва да помогнат на по-бедните страни да намалят емисиите си и да се адаптират към последиците от изменението на климата.

Целта беше формализирана на COP16 в Канкун, а на COP21 през 2015 г. в Париж беше повторена и удължена до 2025 г. Преди преговорите за климата на ООН през 2022 г. развитите страни отложиха обещанието си да предоставят 100 милиарда долара във финансиране за климата в подкрепа на развиващите се нации до 2023 г. Германия предостави рекордните 5,34 милиарда евро от федералния бюджет за действия в областта на климата в развиващите се и нововъзникващите страни през 2021 г.

Определеният президент на COP28 Султан Ал Джабер – който е и министър на индустрията на ОАЕ и главен изпълнителен директор на националната петролна компания ADNOC – призова правителствата донори да изпълнят обещанието си. Липсата на доверие между по-богатите и по-бедните страни, причинена от забавянето, спира напредъка, твърди той.

Искам от страните донори да предоставят окончателна оценка за изпълнението на този ангажимент преди COP28“, изтъкна Ал Джабер, като не предостави повече подробности какво трябва да включва тази оценка. По думите му е „жизненоважно за политическата надеждност“ на преговорите на ООН за действия в областта на климата донорите да изпълнят това дългосрочно задължение преди конференцията през декември.

Ако светът не измисли ефективни механизми за предоставяне на финансиране за климата на развиващите се и нововъзникващите икономики, те няма да имат друг избор освен да изберат въглеродно-интензивен път на развитие“, каза Ал Джабер.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"