fbpx

По 1000 сертификата на минута се теглят от базата на НЗИС

Обявените вчера и влизащи в сила от утре нови противоепидемични мерки предизвикаха бурен интерес към зелените сертификати.

От Информационно обслужване съобщават, че само за вчерашния ден са изтеглени близо 50 000. документа за COVID-19, като 65% от тях са заявени след 19.00 ч. В момента се теглят по над 1000 сертификата на минута, а над 1 млн. е общият брой на европейски зелени сертификата, изтеглени през Националната здравно-информационна система (НЗИС).

В действителност хората, които разполагат с документ в България са много повече, тъй като част от тях ги получават от личните си лекари или ваксинационни центрове на хартия.

Изтъква се, че „Информационно обслужване“ издава единствено сертификати в съответствие с изискванията на Регламент (ЕС) 2021/953 на Европейския парламент.

До този момент системата е генерирала общо 1.393 млн. сертификата за завършен ваксинационен цикъл. Близо 10 000 са документите за поставена бустерна доза.  Над 1 млн. са издадените сертификати за негативен резултат от изследване за коронавирус, а над 43 000 са за преболедували COVID-19, които са потвърдени с положителен PCR резултат.

Потребителите могат да изтеглят своя електронен вариант на сертификата от сайта на НЗИС и да го съхраняват в мобилните си устройства . Припомняме се, че през август 2021 г. „Информационно обслужване“ АД осигури възможност дигиталните сертификати да се изтеглят във формат PKPASS, което позволява документът да се съхранява в приложение тип „портфейл“ на мобилни устройства с операционни системи Android и IOS.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"