fbpx

Бизнесът спази заканата си и бойкотира тристранката

Очаквано, представителите на четирите основни работодателски организации не взеха участие в заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (тристранката).

Още преди време АИКБ, КРИБ, БСК и БТПП обявиха, че трябва да се намери решение на проблема с фалшивите болнични и ако тристранката не предложи разумен модел, то те няма да участват в заседанията й.

Припомняме, първоначално управляващата коалиция предложи първият ден от болничните да мине за сметка на работника, това обаче бе отхвърлено от премиера Борисов. След това синдикатите поискаха още по-краен вариант – работодателят да плаща не първите три, а първите пет дни от болничния.

На днешното редовно заседание на НСТС участва единствено малката работодателска организация ССИ. Темата на заседанието бе минималната работна заплата и нейното увеличение за 2020 година. От ССИ са били против, а синдикатите са подкрепили заложеното увеличение.

Иначе Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) разпространи позиция, в която за пореден път заявяват, че категорично не приемат продължаване на вмененото задължение работодателите да заплащат първите три дни болнични – мярка, която трябваше отдавна да бъде отменена.

С тревога отбелязваме, се посочва в писмото, че въпреки нашите усилия да се направи реформа, правителството планира да се запази статуквото. Години наред неглижирането на проблема с фалшивите болнични доведе до източването на огромен ресурс и от осигурителните фондове, и от работодателите.

От АОБР припомнят, че задължението им да изплащат първите три дни болнични е било въведено като временна антикризисна мярка за една година през 2010 г., а действа вече девет години.

Подчертава се, че чрез този вменен на работодателите допълнителен ангажимент те фактически биват облагани тройно – чрез осигуровките, които внасят за своите работници, дължимите обезщетения за първите три дни от временната нетрудоспособност и изплащането на допълнителни възнаграждения за заместващи работници.

Бизнесът настоява да бъде представена изчерпателна информация за издадените болнични листа и изплатени обезщетения в държавната администрация и реалната икономика, по общини, населени места, икономически дейности, заемани длъжности, възрастови групи, и издатели – лекуващи лекари и болнични заведения.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"