fbpx

Черен април за руския автомобилен пазар

За срив в продажбите на нови автомобили в Русия през април съобщи Асоциацията на европейския бизнес (АЕБ), цитирана от Ройтерс.

Сделките паднаха със 72,4% сравнено със същия период преди година, след като коронавирусната епидемия намали производството и спря редица дилърски операции.

„Черният април 2020 г. силно постави под въпрос ликвидността на дилърите и в средносрочен план дори тяхната устойчивост“, коментира Томас Щерцел, председател на Комитета за автомобилни производители на AEB.

Само 38 922 нови автомобили и лекотоварни автомобили са продадени в Русия през април, което е най-големият месечен спад на продажбите, регистриран от AEB след 4% ръст предходния месец март.

Най-популярни са били автомобилите Lada, произведени от Avtovaz, които представляват около 25 % от априлските продажби с реализирани 9 396 бройки.

Изтъква се също така и фактът, че април бе неработен, мярка наредена от президента Владимир Путин с цел ограничаване разпространението на коронавирус. В резултат икономиката спря, тъй като фабриките и предприятията бяха принудени да преустановят дейността си, а гражданите да се самоизолират, припомня агенцията.

„Дилърите се подготвят за рестарт, въпреки че не очаквам много по-добри резултати от продажбите през май“, прогнозира Томас Щерцел.

Ръстът на мартенските продажби от 22.7% се обяснява с масовото купуване на автомобили заради очакванията цените да се повишат след спад на рублата поради по-ниските стойности на петрола и избухването на коронавирусната епидемия, съобщава аналитичната агенция Autostat.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"