fbpx

Пуснаха петиция срещу завода за отпадъци в София

Целта на петицията “София без инсталация за изгаряне на отпадъци” е да накара Столична община да преразгледа проекта и да пренасочи средствата към по-разумно и отговорно управление на отпадъците, съобщиха от Екологичното сдружение “За Земята“.

Петицията е адресирана още към зам. министър-председателя Томислав Дончев, Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка.

“София без инсталация за изгаряне на отпадъци” е подписана от 1534 души, броят постоянно расте, а крайната дата, на която тя може да бъде подкрепена, е 15 май.

“Изгарянето не е решение, защото отпадъците не изчезват. Градът ни вече е много мръсен, а общината създава още един източник на замърсяване. Тонове токсична пепел ще трябва да пътуват до Германия ежедневно и да плащаме за съхранение. В момента отпадъците на столицата замърсяват Сливен. Проектът за инсинератор в София е поредната грешка в едно изцяло грешна политика към отпадъците. Трябва да се вземат дългосрочни мерки за по-умно управление, максимално рециклиране и информационни кампании”, казва Данита Заричинова от екологично сдружение “За Земята”.

Идеята за инсинератор на площадката на ТЕЦ „София“ до Централна гара е на повече от 10 години, а междувременно технологиите и тенденциите се промениха коренно.

Редица градове имат проблеми с такъв вид съоръжения.

Това не накара Столична община да отстъпи, напротив, тя вкарва града в огромен дълг: от пълната цена на инсинератора — 157 милиона евро, едва 77 милиона евро са безвъзмездна помощ от еврофондовете, от Европейския фонд за регионално развитие, 67 милона евро са заем от Европейската инвестиционна банка, а останалите 10 милиона ще са собствен принос.

Така наречената „инвестиция“ и всички огромни съпътстващи оперативни разходи, възлизащи на над 1 милиард лева, ще изплащаме около 30 години, колкото е и технологичният живот на съоръжението, твърдят екозащитниците.

Хората, които живеят в близост, се противопоставиха в съда на проекта, но загубиха делото с довода, че не живеят на самата площадка на ТЕЦ София, а до нея.

„Проектът все още може да бъде спрян, ако има силен обществен натиск, затова приканваме всички да подкрепят петицията”, казва Данита Заричинова.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"