fbpx

Риск за инвестициите в България заради нарушение на екоразпоредбите

Оценките за съвместимост на инфраструктурни проекти в Натура 2000, съфинансирани от ЕС, се провеждат при системни нарушения според Европейската комисия.

Приетите на първо четене промени в Закона за биологичното разнообразие задълбочават проблемите, заради които ЕК отвори наказателна процедура срещу България.

Те поставят под въпрос достъпа до европейски средства за строителство на магистрали, включително и АМ „Струма“ както и за прехвърлянето на същите пари към други проекти за магистрали.

Това заявяват от Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“.

Неправителствената организация определя действията на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) в отговор на отворената от Европейската комисия наказателна процедура срещу българската държава № 2018/2352, като напълно неадекватни.

Това става ясно от становище на Коалицията, изпратено до парламента и ЕК.

Представителите на гражданското общество критикуват приетите на първо четене на 4 юни 2020 г. промени в Закона за биологичното разнообразие и насочват общественото внимание към писмо на ЕК, изпратено до МОСВ в началото на май.

В документа Еврокомисията посочва, че има сериозни нарушения в процедурите по оценка за съвместимостта с предмета и целите на опазване на защитени зони на всички проекти с европейско съфинансиране след 2014 г. Това включва големи инфраструктурни проекти като този за строителството на автомагистрала „Струма“ през Кресненския пролом.

Писмото е пряко свързано със започналата наказателна процедура за това, че България вече 6 години бави определянето на специфични природозащитни цели на зоните от НАТУРА 2000 мрежата.

Без наличието на такива цели извършваните от 2014 г. досега оценки за съвместимост са в нарушение на Директива за опазване на местообитаниятана ЕК. Комисията обръща внимание, че подобни нарушения са довели до 10 висящи производства за установяване на неизпълнени задължения и 17 текущи разследвания в няколко държави членки.

През март 2020 г. МОСВ внесе законопроект за изменение и допълнение на Закона за биологичното разнообразие (ЗИД на ЗБР). Според министерството промените се базират на  голяма част от констатациите на ЕК по наказателната процедура.

Коалиция „За да остане природа в България“ е категорична, че промените са ненужни, защото и сега действащият закон дава необходимите правни норми за прилагането на европейското законодателство.

В становището си Коалицията настоява за отпадането на параграфи от проектозакона, които ще доведат до задълбочаване на проблемите в управлението на Натура 2000 в България и до удължаване на състоянието на правна несигурност.

С това всяка инвестиция в страната се поставя под сериозен риск, смятат природозащитниците.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"