fbpx

Официално: американската икономика навлезе в рецесия

Американската икономика приключи най-дългия си период на растеж през февруари и влезе в рецесия в резултат на пандемията от коронавирус.

Това е заключението на изследователска група, действаща като арбитър за наблюдение на икономическия цикъл в САЩ, съобщи Ройтерс.

Комитетът за определяне на началните и крайните дати на икономическия цикъл на Националното бюро за икономически изследвания оповести заключението на своите членове.

Безпрецедентният спад на заетостта и производството, както и широкият обхват в цялата икономика, дават основание този етап да бъде наречен рецесия, дори и да се окаже по-кратък от предишните спадове.

Комитетът има практика да изчака, преди да обяви рецесия. Когато в края на 2007 г. икономиката на САЩ започна да се свива, групата обяви рецесия година по-късно.

Сегашната ситуация обаче не остави никакво съмнение.

„Когато решава дали да определи рецесия, комитетът взема предвид дълбочината на спада, продължителността и колко икономическата активност се е понижила като цяло“, се казва в съобщението на комисията.

„Комитетът признава, че пандемията и ответните мерки са довели до спад, който по своята характеристика и динамика се отличава от предишните рецесии.“

През първите три месеца на годината брутният вътрешен продукт в САЩ намалява с 4,8% на годишна база. Очаква се данните за периода от април до юни да покажат още по-силно снижение – вероятно с 20% или повече. Нивото на безработица се повиши от рекордно ниските 3,5% през февруари, до 14,7% през април и 13,3% през май.

Но растежът може да започне да се възстановява, което е възможно да направи настоящата рецесия не само една от най-острите, но и една от най-късите в историята.

Икономистите очакват растежът да се възобнови това лято и вероятно ще продължи, ако вирусът се оттегли завинаги.

Федералният резерв на САЩ ще проведе среща тази седмица и ще даде нови икономически прогнози, които ще хвърлят светлина върху това колко бързо се очаква икономическо възстановяване.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"