fbpx

ЕК заплаши България със съд заради Натура, еколози се вдигат на протест

България продължава да не спазва изискванията на европейското екологично законодателство и може да бъде осъдена, предупреждава коалицията „За да остане природа в България“.

Това става ясно от съобщение на Европейската комисия за взетите решения по процедури за нарушения на европейските закони от страните-членки от 2 февруари 2020 г.

В съобщението е посочено, че ако в тримесечен срок България не обяви защитените зони за местообитанията от екологичната мрежа Натура 2000, страната ще бъде осъдена.

Това е поредното признание за абдикацията на държавата от задължението да опазва системно националния природен ресурс.

Съобщението на ЕК идва наред с ежедневните примери за погазване на природозащитното законодателство при строежи и замърсяване на черноморското крайбрежие, строежи и сечи в национални и природни паркове, незаконни сечи в горите и замърсяване и унищожаване на реките.

Природозащитната коалиция организира втори национален протест, за да алармира за проблемите и да призове управляващите за спешни мерки.

По силата на екологичната директива за хабитатите всяка страна членка на ЕС е задължена да обяви Натура 2000 зоните в срок от шест години след като Европейската комисия ги приеме.

Защитените зони трябва да осигурят запазването или където е необходимо, възстановяването на естествените местообитания и на местообитанията на видовете, които България е декларирала пред ЕК, че ще опазва по време на членството си в ЕС.

 До предупредителното писмо от ЕК се стигна след неколкократни уведомявания на Комисията, че България се бави с обявяването на зоните за местообитанията, утвърдени от ЕК.

Независимо от предупрежденията на ЕК, МОСВ обяви само 11 зони от общо 234 и извърши трикратни промени на Закона за биологичното разнообразие за срока за обявяване на зоните.

Забавянето на обявяване на зони с повече от 6 години заплашва България от поредната наказателна процедура, чийто глоби ще трябва да се плащат от българския данъкоплатец.

Освен това всеки собственик на имот, попадащ в Натура 2000 зоните за местообитанията, губи сериозни средства за компенсаторни плащания.

Липсата на заповеди за обявяване на защитени зони създава условия за безбройните и безразборни строителни нарушения на последните диви места в България, както и до презастрояването на Черноморието и планинските курорти.

Изменения на Закона за биоразнообразието, приети на първо четене в парламента, продължават да заплашват Европейската екологична мрежа в България.

Според природозащитната коалиция, представителите на ГЕРБ в парламента са заблудили обществото, че проблемните предложения ще бъдат оттеглени.

Дискусия в Народното събрание показа, че след първия национален протест няма и намек за приемане исканията на протеста.

Протестите срещу продължаващото застрояване на българското Черноморие и промените в Закона за биоразнообразието, приети на първо четене от Народното събрание, ще се проведат на 7 юли, вторник в София, Благоевград, Ботевград, Бургас, Дупница, Пловдив,Русе и Сливен.

Организаторите призовават да се спазват строги противоепидемични мерки по време на събитията – дистанция от метър и половина и носене на маски.

Исканията на протеста остават непроменени: народните представители да приемат единствено тези предложения в законопроекта, които не засягат Натура 2000 мрежата или изобщо да не променят закона; спиране на строителството на Алепу и провеждане на ОВОС; спиране на строителството в Природен парк „Странджа“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"