fbpx

Еколози настояват за „зелено“ възстановяване от кризата

„Завръщане в Бъдещето“ – това е призивът на активисти на „Грийнпийс“ – България, с който те настояват за зелено и справедливо възстановяване от кризата.

Те дадоха своеобразно начало на първата нова седмица от втория етап мерки срещу пандемията в България и представиха доклад с предложения.

Демонстрацията се състоя пред Софийския университет като символ на просветата и науката.

„Единственият възможен път за излизане от кризата е към бъдещето. Не можем да си позволим връщане към предишната „нормалност“, защото точно тази неработеща система е рецепта за криза. Обстановка, в която замърсителите не плащат за причинените щети. Система, в която въглищни централи на повече от половин век изгарят отпадъци, а остатъчната въглищната шлака и пепел причиняват разливи в дворовете на хората. Пластмасата в океаните става все повече, а горите се изсичат. Засилват се социалните неравенства и се влошава качеството на живот на хората и тяхното здраве,“ казва Деница Петрова, директор на „Грийнпийс“ – България.

Връщането към политиката, провеждана в периода преди временното забавяне на икономиката, означава задълбочаване на климатичната и здравната криза.

Като алтернатива, организацията представя препоръки за посоката на икономическите стимули, дългосрочните инвестиции и стратегическите решения, които ще помогнат икономиката ни да се възстанови с по-малко вреди за климата и околната среда и с повече ползи за хората.

Сред възможностите, които посочват от „Грийнпийс“ – България са:

Намаление на въглеродния и екологичния отпечатък от икономическите дейности.

Постигане на енергийна независимост, основана на възобновяеми енергийни източници, на национално и местно ниво.

Преминаване към безвъглеродни, кръгови и споделени икономически модели.

Разработване на финансови и инвестиционни мерки, които приоритизират човешкото развитие, иновациите и качеството на живот пред икономическия растеж.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"