fbpx

Еврозоната може да се върне на предкризисните нива едва през 2021 година

Икономиката на еврозоната, засегната от коронавирусната пандемия, вероятно няма да се върне на нивата преди кризата поне до следващата година.

Това заяви главният икономист на Европейската централна банка Филип Лейн пред вестник El Pais. Той твърди, че ЕЦБ е готова да коригира инструментите си, ако е необходимо.

„От днешна гледна точка във всеки случай е малко вероятно икономическата активност да се върне на ниво преди кризата до 2021 г., ако не и по-късно“, казва Лейн в интервю, публикувано на уебсайта на ЕЦБ.

През март пандемията и мерките за нейното ограничаване вече доведоха до значително свиване на дейността. Тази ситуация отново се влоши през април, където навсякъде наблюдавахме дълбок спад на активността.

Сега картината се променя: някои държави започват да разхлабват своите ограничения. Как ще се развие това в бъдеще зависи много от това колко бързо могат да бъдат облекчени мерките за икономическа активност, но и как се адаптираме да живеем с вируса.

Скоростта, с която икономиката се възстановява ще зависи дали потребителите са по-склонни да консумират и колко бизнесът ще се въздържа от инвестиции.

От днешна гледна точка изглежда малко вероятно икономическата активност да се върне на ниво преди кризата до 2021 г., ако не и по-късно, обяснява икономистът.

Според него банката непрекъснато наблюдава ситуацията и е готова да коригира всички свои инструменти, ако е необходимо. Лейн добавя, че програмата за обратно изкупуване на активи на ЕЦБ също може да бъде коригирана.

„Ако видим, че финансовите условия са прекалено стегнати или натискът върху отделните пазари на облигации не отразява основните показатели на икономиката, можем да коригираме размера или продължителността на покупките си, които гъвкаво ще разпределяме във времето и по пазарни сегменти. Нашата цел е да гарантираме, че финансовите условия са подходящи за всички пазари и да подпомогнем преодоляването, а не засилването на въздействието на пандемичния шок върху икономиката“, казва Лейн.

Това, което наблюдавахме в отговор на разпространението на вируса и мерките за ограничаване, които бяха приложени в цяла Европа и по света, е, че условията за финансиране се затегнаха значително, допълва икономистът.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"