fbpx

Държавна помощ за френския автомобилен бранш срещу връщане дейностите във Франция

Париж предложи френските производители на автомобили да преместят дейностите си във Франция. По думите на министърът на икономиката Бруно Льо Мер, цитиран от Euractiv.bg, те трябва да сторят това, ако искат подкрепа от държавата.

“Готови сме да ви помогнем. Готови сме да разгледаме какво може да подобри вашата конкурентоспособност във Франция, ако в замяна на това обмислите преместване”, заявява френският министър.

“Така ще изградим по-силна автомобилна индустрия”, добави той и уточни, че ще се срещне с представители на сектора по-късно тази седмица.

Euractiv  припомня, че Франция вече се съгласи да спаси Рено чрез сделка в размер на 5 млрд. евро, на която Брюксел даде зелена светлина. С решение на ЕК от 29 април.

Седмица преди това Льо Мейр обяви, че най-големият производител на автомобили в страната ще получи 5 млрд. евро, след като мерките срещу коронавируса принудиха компанията да спре повечето производствени линии.

От своя страна Еврокомисията потвърди, че спасяването е в съответствие с новите облекчени правила за държавна помощ. Шефката на ЕС в областта на конкуренцията Маргрет Вестагер заяви, че „Renault е важен европейски производител на автомобили, който осигурява пряко работа за над 73 000 работници в Европа“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"