fbpx

Ще стане ли кафето напитка на лукса?

Ще пием ли кафе в бъдеще? Може би не толкова, колкото днес. Междувременно цените се повишиха рязко през 2022 г., както и търсенето. Производството, от друга страна, намаля, поради различните климатични и икономически кризи, пише Capital.fr.

Изминалата година беше изключително трудна за отрасъла на кафето, третата най-употребявана напитка в света след водата и чая. Причините за това са, освен инфлацията, и парализата на морския транспорт поради здравната криза и войната в Украйна. Те са в основата на силното увеличение на цената на кафето, което съставлява пазар за 385 милиарда долара.

Превръща ли се кафето, което досега беше продукт за масова консумация, в луксозен продукт? Отговорът е по-скоро „да“, тъй като цената му в ЕС се е увеличила със 17% между ноември 2021 г. и ноември 2022 г., според последните данни, публикувани от статистическия орган на ЕС Евростат на неговия уебсайт. В някои страни, като Литва и Унгария, повишаването е много по-голямо – с 35%.

През януари 2022 г. ръстът на цените беше 5% в сравнение с януари 2021 г. и той продължи да се увеличва през годината, като се повиши до 14% през юни и 17% през ноември. Как да си обясним това нарастване? Кафето първо беше изцяло подложено на ударите на глобалната транспортна криза, тъй като кафеените плантации се намират в тропически райони, а изпечените зърна се транспортират по море до местата с масова консумация като Европа. Допълнително производствените цени скочиха и в резултат на войната в Украйна.

В Европа се наблюдава повишаване на търсенето

В резултат на това производителите прехвърлиха увеличението на производствените цени върху продажната цена. Но досега това не е повлияло на търсенето в света. Точно обратното. Във Франция консумацията на кафе не е намаляла. Нещо повече, свидетели сме на „увеличаване на търсенето на висококласни марки кафета“, казва Кристоф Сервел, собственик на веригата магазини Terres de Café. Нарастването на търсенето не засяга само Франция, то може да се види в целия свят. Това поражда нов проблем: производството не отговаря на търсенето. Експерти изчисляват, че ще има недостиг от 186 000 тона кафе за настоящата кафеена година (от септември 2022 до септември 2023), за да се отговори на търсенето.

През 2050 г. половината от площите заети с кафе ще изчезнат, според експерт от отрасъла

От години секторът страда от глобалното затопляне. Кафееното дърво расте при температура между 18 и 20°C. И когато температурата се понижи или повиши, растението страда. Очаква се, че през 2050 г. половината от площите, заети с кафеени насаждения, ще изчезнат, казва Кристоф Сервел. Междувременно се опитваме да защитим растениятата от слънцето и работим върху нови сортове, които биха могли да заменят арабика или робуста в бъдеще.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"