fbpx

Брюксел настоява няколко категории работници да могат да пътуват свободно

Европейската комисия публикува списък на категориите “критични работници”, които трябва да имат разрешение за свободно движение въпреки наложените мерки от отделните държави за борба срещу коронавируса, съобщи Euractiv.bg.

Списъкът включва здравни работници, шофьори на камиони, превозващи храна и сезонни работници в земеделието.

“Много от тях имат професии, които са важни за всички нас, за да успеем да преминем през кризата”, посочи във видео съобщение председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от изданието.

По думите й, при нормална ситуация около 1,5 милиона граждани на ЕС живеят в една държава и работят в друга.

Повечето болнични служители в Люксембург например, ежедневно пътуват от съседна Франция или Белгия. 80% от персонала, грижещ се за възрастни хора в домове в Австрия, са румънки. Германия също ползва услугите на хиляди подобни работници, идващи от Централна Европа.

Списъкът на Комисията цели да определи кои служители трябва да се считат за високоприоритетни и се нуждаят от трансграничен достъп.

В изявлението си ЕК изтъква: “Въпреки че е разбираемо, че държавите членки са въвели вътрешен граничен контрол, за да ограничат разпространението на коронавируса, е наложително служителите от критичните сектори да могат да достигнат до работното си място незабавно”.

“Особено важно е тези, работещи в сектори от решаващо значение за борбата с коронавируса, да достигнат бързо до работното си място. Това са хората, работещи в сектора на здравеопазването, грижещи се за деца и възрастни хора, пожарникари и полицаи, транспортни служители”, заявява още фон дер Лайен.

Списъкът включва също и работници от хранителния сектор, изследователи в сферата на здравеопазването, телекомуникационни техници, хора, работещи по основна инфраструктура, и служители, транспортиращи медицински предпазни средства, като маски и защитни облекла, добавя Euractiv.bg.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"