fbpx

Драстично падат таксите за банкови транзакции в ЕС

"Таксите за банкови транзакции ще бъдат десетократно по-ниски от 15 декември 2019 година“, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел.

„Таксите за банкови транзакции ще бъдат десетократно по-ниски от 15 декември 2019 година“, каза пред Novini.bg евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел.

Тогава в сила влиза нова регулация за банковите такси. Според документа, приет окончателно от Съвета на ЕС, всички вътрешни презгранични плащания в ЕС, извършени в евро извън еврозоната, ще бъдат таксувани като вътрешни плащания, извършвани в официалната местна валута.

Така след 15 декември презграничен банков превод в евро от България до друга страна от ЕС ще бъде таксуван като вътрешен банков превод в български лева.

В момента таксата за вътрешни преводи у нас е 3 лв. Преводите в евро се таксуват от 15 до 24 евро за транзакция и са най-скъпи от държавите, които не използват еврото като парична единица.

Общият ефект в рамките на ЕС за гражданите извън еврозоната ще бъде близо 1 млрд. евро. Новият регламент ще засегне и българските студенти в чужбина.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"