fbpx

В Русия анализират как могат да върнат газовите си позиции в Европа

Ако Русия наистина иска да увеличи доставките на природен газ за Европа, това трябва да стане през следващите няколко години, коментира, цитиран от ТАСС, независимият експерт Александър Собко, колумнист на аналитичния център InfoTEK.

По думите му, въз основа на текущите обеми, според максималната оценка, обемът на износа на тръбопроводен газ за Европа през 2023 г. може да възлезе на 30 милиарда кубически метра – доставки по украинския коридор и по сухопътното продължение на „втория клон на Турски поток“ (както в Русия наричат „Балкански поток“, б.р.). Така износът на руски газ за Европа, с изключение на Турция, ще намалее няколко пъти тази година, смята експертът.

По един или друг начин, ако Русия наистина иска да увеличи износа за Европа, това трябва да стане през следващите няколко години. Шансът е да се увеличат доставките, докато не бъдат взети голям брой инвестиционни решения за нови Заводи за втечнен природен газ, които компенсират руския износ, Вече е ясно, че пълно връщане към предишната норма няма да има както защото делът на руския газ в европейския баланс бе много голям дори в парадигмата на добросъседските отношения (около една трета от потреблението и още по-голям дял във вноса), и защото тези отношения няма да бъдат същите, каквото и да се случи“, смята Собко.

Той отбелязва, че определен брой мощности за втечняване, които ще заменят руския газ, надхвърлящи планирания растеж на световното търсене, така или иначе ще бъдат изградени, предимно в Северна Америка и по-специално в Съединените щати. Според него, за да замени напълно руските доставки и да не „отнема“ втечнения газ от другите потребители по света, Европа се нуждае от около 100 милиона тона „нов“ LNG годишно. Това съответства на 136 милиарда кубически метра – приблизително колкото е и намаленият внос от Русия в сравнение със стойностите преди кризата, добавя той.

За увеличаване на доставките Русия има няколко маршрута: запазеният клон на Северен поток (27,5 милиарда кубически метра), газопроводът Ямал-Европа (33 милиарда кубически метра), транзит през Украйна.

Анализаторът отбеляза, че Съединените щати обещават да изградят мощности, сравними с нуждите на Европа през следващите години, но това отнема време.

Какво са 100 милиона тона LNG? От една страна, това е една четвърт от цялото текущо производство, което е създавано повече от 50 години. От друга страна, същите 100 милиона тона капацитет изглежда са обещани от САЩ, но това отнема време, поне пет години. В този случай ще видим удвояване на сегашния капацитет за втечняване в Съединените щати„, подчерта експертът.

Въпреки това през 2022 г. са взети инвестиционни решения за изграждане на нови заводи за LNG с общ капацитет от само 25 милиона тона, малко повече от необходимото, за да покрие само планирания растеж на търсенето.

В края на краищата, ако изхождаме от четири процента годишен ръст на търсенето на LNG, тогава е необходимо да се предприемат инвестиционни решения за 16 милиона тона годишно, за покриване на това търсене и още около 5 милиона тона, за да се компенсира спадът в производството на някои стари предприятия поради изчерпването на обвързаните с тях залежи. Засега Европа си решава проблемите за сметка на други страни“, отбеляза още експертът.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"