fbpx

Защо Франция се готви да натовари на пълна мощност централите си на въглища

Френското правителство подготвя постановление, което ще позволи до края на януари двете все още действащи въглищни централи да произведат повече електроенергия от лимита, който им е заложен с оглед ограничаване на замърсяващите емисии.

Германските медии веднага скочиха. Един от основните ежедневници Frankfurter Allgemeine Zeitung излезе на първа страница със заглавие „Франция рестартира централите си на въглища“.

В контекста на бурните дебати между Берлин и Париж по повод енергийната им политика, в Германия се надигат гласове, които злобно отбелязват парадокса на сегашната ситуация. Франция, която хвали екологичните ползи от святата за нея ядрена енергия (толкова мразена в Германия) се вижда принудена да върне в енергийния си микс най-замърсавящото производство – това на въглища, пише в свой анализ France 24.

Малко поле за действие

Всъщност Париж все още не е пуснал на пълна мощност ТЕЦ-овете си. Но правителството се подготвя за това с едно постановление разработено от… Министерството на енергийния преход. Текстът, който трябва да бъде гласуван в края на януари, позволява увеличаването на „тавана на емисиите на газове с парников ефект за централи, които произвеждат електроенергия на основата на твърди горива“.

От 1 януари тази година френските централи на въглища имат лимит за въглеродни емисии, съответстващи на 700 часа работа годишно. Сега този лимит ще бъде повишен до 1000 часа годишно, но само до 28 февруари.

Тази мярка засяга двете останали все още действащи ТЕЦ: в Кордме и в Сен-Аволд. За втората това ще бъде така да се каже „последен залп на честта“, тъй като след това през март ще бъде окончателно затворена.

Прибягването в последния момент към изключително замърсяващите въглищни централи, които за производството на ел-енергия емитират 68 пъти повече CO2, отколкото атомните, има за цел да предотврати риска от недостиг на електричество, защото никога досега както тази зима не е имало толкова малко поле за маневриране. Засега нищо не говори, че във Франция ще има дефицит, а и по меките температури от началото на годината подсказват, че няма да се стигне до пик на потребление.

Но постановлението беше одобрено в края на миналата година, когато енергийната ситуация не беше толкова розова. Правителството не можеше да бъде сигурно: беше много студено, а същевремнно вносът на енергия беше голям, а икономиката в структурен спад поради това, че много предприятия не работеха с пълния си капацитет. При това няма гаранция, че метеорологичната прогноза ще бъде милостива през февруари.

Ядрените реактори не работят на максимума

Освен централите на въглища, има и други решения: правителството може да изиска от големите консуматори на ел-енергия като производители на хартия, пречиствателни станции и др., да отложат част от своето потребление срещу съответно обезщетение. Доставчиците на ток могат да прибегнат до намаляването на напрежението по мрежата или до прекъсване на енерго подаването на някои ограничени места, но именно това се опитва правителството да избегне.

През миналата година тези мерки бяха достатъчни, за да се преживее спокойно зимата, но тази – това не е сигурно. Има и други фактори, които обясняват защо сега ситуацията е по-тежка. Първо, това е липсата на вятър, поради което ветрогенераторите произвеждат по-малко ток от предвиденото.

Повишаването на вноса също не е особено привлекателно решение. Освен че Франция обичайно е доставчик на международните пазари, и цените на тях остават твърде високи.

Основният фактор обаче е, че атомните централи произвеждат по-малко ел-енергия от обикновено. Дузина от 56-те реактора във Франция в момента не работят поради профилактика, което означава, че ядреният парк работи със 78% от своя производствен капацитет.

Четири от най-големите реактори трябваше да бъдат спрени поради разкриването на недостатъци в работата на ситемата тръбопроводи, по които циркулира водата. Това са непредвидени спирания, които лишават Франция от най-големите ѝ реактори, които представляват 10% от общите ядрени мощности на страната.

Към тези инциденти трябва да се прибави и нарушаването на календара за профилактика на ядрените централи поради Ковид-кризата. EDF (френската електрическа компания) не може да си позволи повече да отлага някои операции, макар че, ако температурите паднат отново и вятърът не се засили, Франция ще има нужда от всичките си ядрени мощности. Това може да я принуди на пусне въглищните централи на пълна пара в момент, когато твърди, че благодарение на атомната енерегетика тя е част от „зелените“ отличници на Европа.

Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"