fbpx

Засилват се протестите и бунтовете в Китай срещу „нулевия ковид“

Протестите в Китай срещу тежките ограничения на COVID-19 се разпространиха в Шанхай, като демонстранти се събраха и в един от най-престижните университети в Пекин, съобщава Ройтерс.

Вълната от гражданско неподчинение, която включва протести в Урумчи, както и на други места в Пекин и в други градове, достигна безпрецедентни нива в континентален Китай, откакто Си Дзинпин пое властта преди десетилетие.

В Шанхай, най-населеният град в Китай, жителите се събраха в събота вечерта за бдение със свещи, което се превърна в протест в ранните часове на неделния ден.

Тълпата е издигнала празни листове хартия – символ на протест срещу цензурата. В един момент голяма група е започнала да скандира „Долу Китайската комунистическа партия, долу Си Дзинпин“, сочат свидетели и видеозаписи, което е рядък публичен протест срещу ръководството на страната. В кампуса на университета Цинхуа в Пекин също се е събрала голяма тълпа.

Пожарът в четвъртък, който уби 10 души във висока сграда в Урумчи, столицата на региона Синцзян, предизвика гневни протести със скандирания „Край на блокирането!“.

Много интернет потребители предполагат, че жителите не са успели да избягат навреме, защото сградата е била частично заключена, което градските власти отрекоха. В Урумчи, град с население от 4 милиона, някои хора са били затворени за цели 100 дни, уточнява Ройтерс

Китай се придържа към подписаната от Си политика за нулев COVID, въпреки че голяма част от света се опитва да води нормален живот съвместно с коронавируса. Въпреки че са ниски според глобалните стандарти, случаите в Китай достигнаха рекордни нива от дни, с близо 40 000 нови инфекции в събота.

Китай защитава въпросната политика като животоспасяваща и необходима за предотвратяване на претоварването на здравната система. Длъжностни лица уверяват, че ще продължат с нея въпреки нарастващия обществен отпор и растящите щети върху втората по големина икономика в света.

Широко разпространеният обществен протест е изключително рядко срещан в Китай, където пространството за несъгласие е почти елиминирано при управлението на Си, принуждавайки гражданите да се изразяват най-вече в социалните медии, където играят на котка и мишка с цензорите, коментира още Ройтерс.

Разочарованието се надигна преди малко повече от месец, след като Си си осигури трети мандат начело на Китайската комунистическа партия.

Все пак, изтъкват местни наблюдатели, безредиците са далеч от тези през 1989 г., когато протестите достигнаха кулминацията си в кървавото потушаване на площад Тянанмън. Коментира се, че докато Си има китайския елит и армията на своя страна, той няма да бъде изправен пред някакъв значим риск за задържането си на власт.

Други градове, в които се наблюдава обществено недоволство, включват Ланджоу на северозапад, където жителите в събота преобърнаха палатки на персонала за COVID и разбиха кабини за тестване, показват публикации в социалните медии. Протестиращите заявяват, че са били поставени под изолация, въпреки че никой не е дал положителен тест.

Видеоклипове от Шанхай показаха тълпи срещу полицията и скандиращи „Служете на хората“, „Искаме свобода“ и „Не искаме здравни кодове“, препратка към приложенията за мобилни телефони, които трябва да бъдат сканирани за влизане на обществени места в Китай . 25-милионното население на града бе поставено в изолация за два месеца по-рано тази година, провокирайки гняв и протести.

Оттогава китайските власти се стремят да бъдат по-целенасочени в своите ограничения на COVID, усилие, което е предизвикано от скока на инфекциите, тъй като страната е изправена пред първата си зима с високопреносимия вариант Omicron.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"