fbpx

МФ се похвали със сдържане на дефицита

В първия ден на годината финансовото министерство публикува няколко прессъобщения с отчети за финансовата 2020 година.

Те потвърждават коментарите на премиера Борисов от по-рано днес, с които премиерът се похвали със сдържане на дефицита. Той е 3,6 млрд. лв. (3,0 % от прогнозния БВП), много под анонсираните 5,2 млрд. лева – 4,4 на сто от БВП.

От МФ са по-подробни – преките фискални стимули през 2020 г. по линия на националния бюджет, включващи социално-икономическите мерки за борба с негативните последствия от пандемията и средствата и ресурсите за звената на първа линия, са в общ размер на около 2,8 млрд. лева. Те са подсилени и допълнени и от пренасочените ресурси по линия на програмите и фондовете на ЕС за програми и мерки, свързани с борбата с пандемията от COVID-19, в размер на около 0,8 млрд. лв. или общият ресурс е в размер на 3,6 млрд. лв., което представлява 3 на сто от прогнозния БВП.

Отчитайки тези ресурси, мобилизирани в безпрецедентната пандемична ситуация, може да се каже, че е поддържана една добра фискална политика и без наличие на пандемия е постигнато балансирано бюджетно салдо, каквото бе заложено във внесения от правителството и одобрен от Народното събрание първоначален закон за държавния бюджет за 2020 година, изтъкват от МФ, или както се изрази Борисов – ако нямаше пандемия, щяхме да сме с нулев дефицит.

Редица макроикономисти обаче често критикуват правителството, че не подкрепя достатъчно развитието на икономиката ни, стараейки се да въздържа дефицита, което редица страни в ЕС не правят. Сега остават също въпросителните, защо след като прогнозира много по-голям дефицит, кабинетът не го осъществи. И дали причината са коментарите, че огромните разходи са планирани за края на годината, което предполага непрозрачното им харчене.

От останалите цифри, съобщени от финансовото ни ведомство, става ясно, че общата сума на данъчните постъпления, вкл. приходите от осигурителни вноски, възлиза на 32 037,3 млн. лв., което представлява 91,8 % от планираните за годината данъчни приходи. Приходите от преки данъци са в размер на 5 652,8 млн. лв. или 85,9 % от предвидените в разчетите за годината. Постъпленията от косвени данъци са в размер на 15 313,9 млн. лв. (93,8 % от разчетите за годината), като приходите от ДДС са в размер на 10 072,3 млн. лв. (94,7 % от планираните), от акцизи възлизат на 5 003,3 млн. лв. (91,8 % от разчета), а тези от мита са в размер на 192,0 млн. лв. (102,4 % спрямо годишните разчети). Постъпленията от други данъци (вкл. имуществени и др. данъци по ЗКПО) са в размер на 1 115,9 млн. лв. или 92,3 % изпълнение на годишните разчети. Приходите от социални и здравноосигурителни вноски са 9 954,7 млн. лв., което представлява 92,1 % от разчетените за годината.

Частта от вноската на България в бюджета на ЕС, изплатена към 30.11.2020 г. от централния бюджет, възлиза на 1 184,8 млн. лв., което е в изпълнение на действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на ЕС.

Размерът на фискалния резерв към 30.11.2020 г. е 12,6 млрд. лв., в т.ч. 12,3 млрд. лв. депозити на фискалния резерв в БНБ и банки и 0,3 млрд. лв. вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разходи, аванси и други.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"