fbpx

Китай се връща в криптовалутите с посредничеството на Хонконг

Физическите лица скоро ще могат да търгуват с криптовалути на лицензирани платформи в Хонконг. Наблюдатели смятат, че регионът ще стане ключов пункт за инвеститорите от континентален Китай, изтъква Les Echos*.

Това е едно предпазливо връщане на Китай към криптовалутите, но все пак връщане. Дребните инвеститори скоро ще могат да търгуват с криптовалути на лицензирани платформи в Хонконг, по силата на приетия нов регулаторен механизъм, насочен към възстановяване на репутацията на този китайски финансов център. Впечатляващите фалити през тази зима на платформата за криптовалута FTX и на няколко американски банки, свързани с този сектор, не разубедиха властите в Хонконг в желанието им да смекчат регулациите в тази област.

Досега Хонконг ограничаваше обмена на криптовалута до клиенти с портфейли, надхвърлящи 8 милиона хонконгски долара (950 000 евро). Вече разрешителният режим е напът да се промени. От 1 юни влиза в сила нова нормативна уредба. Тя ще предостави лиценз и на физически лица от Хонг Конг, позволявайки на много повече обикновени хора да инвестират в криптовалути и виртуални активи.

Хонг Конг да се превърне в криптохъб

Досега възможностите бяха сведени до няколко платформи, опериращи в чужбина, като Binance или Coinbase, или реални пунктове за размяна, които предлагаха покупка и продажба на токени за пари в брой. С този нов регламент властите се надяват да съживят икономиката на азиатския финансов център, силно разтърсен от масовите демократични демонстрации от 2019 г. и здравните ограничения, свързани с пандемията Ковид-19.

Наблюдателите смятат, че Хонконг ще се превърне в ключов пункт за инвеститорите от континентален Китай, където криптовалутите са практически забранени. Чрез смекчаване на правилата, свързани с този пазар, властите се надяват също да привлекат бизнеса, като същевременно увериха, че ще бъдат въведени защитни механизми.

Включване в надпреварата с регламентите

Има изрично признание, че тези продукти стват във все по-голяма степен част от нашата икономика“, казва Джулиано Кастелено, професор по право в университета в Хонконг. Тази нова регулационна рамка на Хонконг е приета в момент, когато всички регулатори в света се опитват да регламентират пазара на криптовалутите, чиято обща пазарна капитализация надхвърля 1000 милиарда долара.

В началото на април, Европейският парламент прие нови правила за криптовалутите. Не остана по-назад и Международната организация на регулаторите на фондовите борси, която публикува в края на май поредица от предложения с оглед установяване на хармонизирана регулаторна рамка за обмена на криптовалути. Противно на общата световна тенденция по този въпрос, Китай продължава да забранява всички транзакции с криптовалута от 2021 г. насам.

Разграничавайки се по този начин от Китай, Хонконг представлява особен интерес за китайските компании и инвеститори в криптовалута, казва Лео Уийз, съосновател на Хонконгската биткойн асоциация. Платформите за обмен на криптовалути, Huobi и OKX, и двете основани в Китай, вече обявиха плановете си да поискат лиценз от регулаторните органи на Хонконг.

Да тестваме криптовалутите в „блюдо на Петри“

Макар че позицията на Пекин остава непроменена, високопоставени китайски икономически функционери публично подкрепиха промяната в Хонконг. „Китай казва: „Вижте, ако това става в Хонконг, където населението е около 7-8 милиона души, това е добре. Можем да го използваме като блюдо на Петри“ (плоско, кръгло и прозрачно блюдо с капак с по-голям размер, което се използва основно в биологията за култивиране на микроорганизми и тъканни култури)“, анализира Кристи Суорц, адвокат, специализиран във финансовите технологии.

За да отговорят на новите директиви, доставчиците на услуги за крипто активи за дребни инвеститори в крайна сметка ще трябва да получат лиценз, за да могат да оперират в Хонконг. Платформите HashKey и OSL, които вече притежават лицензи, заявиха, че искат да кандидатстват за нови лицензи и да разширят присъствието си на пазара на дребно.

Като имат предвид краха на FTX през тази зима, хонгонгските власти заявиха, че новата регулаторна рамка е насочена към „осигуряване на силна защита на инвеститорите и управление на ключовите рискове“. Сред предприетите предпазни мерки е и задължението крипто платформите да предоставят на физически лица само „виртуални активи с висока капитализация“, като биткойн или етериум.

Привилегировани са големите криптовалути

Последните също ще бъдат подложени на тестове за профилиране на риска, преди да бъдат допуснати до тези платформи, като критериите за това все още не са ясно дефинирани. Освен това производните от криптовалутите продукти, както и така наречените стабилни криптовалути или „stablecoin“, засега няма да бъдат достъпни за дребните инвеститори.

*Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"