Оптимизъм от 72-ра за началото на 2021-ва

Оптимизъм от 72-ра за началото на 2021-ва

Тъй като по принцип в „Архивни страници“ се борави най-вече с оптимистични и позитивни статии (поради липса на други в онези години), то тази рубрика няма никакъв проблем да завърши годината, както е редно – с вяра в утрешния ден.

И трудността не е в това да изберем най-ведрия материал, а от многото да уцелим най-подходящия, с който да се сбогуваме с 2020-та и да влезем в 2021-ва. С такъв, чиято чаша не е полупълна, а преливаща…

Спираме се на внушителна илюстрация – почти цяла първа страница на вестник „Икономически живот“ от 1972 година и с уговорката, че колкото повече е оптимизмът в онези години, толкова по-наситен е идеологически (не, че сега е по-различно). Но не затова спестяваме заглавието – голямо и яркочервено „9 септември 1944-1972“, а именно заради наситеността на цвета му, уморяващ очите.

Иначе от илюстрацията лъха индустриализация, интензивност на народното стопанство, промишлен размах и мащабност. А в центъра на всичко това е човекът – създател (а надяваме се и потребител) на благата.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"