„And yet it hurts“ - иновативната игра в Notepad

„And yet it hurts“ - иновативната игра в Notepad

Какво би станало, ако можехте да играете видео игра в Notepad? Даниел Хаазен, иначе известен като Sheepolution, имаше идеята и започна тригодишен проект, за да го осъществи. Крайният продукт, озаглавен “And yet it hurts“, е RPG игра в стил ASCII, която играете изцяло в Notepad.

Когато Даниел се зае да създаде играта, той веднага разбра, че ще има проблем, който не може да заобиколи. За да играете, ще трябва да отворите текстови файлове, да четете, да правите промени и да запазвате.

Това беше първият проблем: Notepad не проверява за актуализации на файловете. Така че играчът ще трябва да затваря и отваря файлове след всяка промяна, което би било неудобно. Решението, което Даниел намери беше да напусне Notepad и да премине към безплатната програма, Notepad ++, която открива промени във файловете и действа върху тях, което решава този проблем. Даниел промени обликът на Notepad ++, за да изглежда като Notepad и продължи да създава играта.

Не бъдете разочаровани, че не можете да играете в Notepad. Ако наистина искате, отворете всички файлове в Notepad, правете промени, запазвайте, затваряйте файловете и ги отваряйте о отново. Играта ще си бъде работеща, но невероятно неудобна за играене. По-добре е да се възползвате от решението на Даниел.

След като влезете в играта, историята ви представя приказка, стара колкото Света. Вие (получавате името на играча и избирате пол) сте детето на родители шивачи от Средновековието. Един ден, докато доставяте дрехи на клиентите, дракон изгаря дома ви, убивайки семейството ви.

След няколко дни на болка и страдание, стигате до очевидно заключение. Трябва да убиеш дракона като отмъщение за извършеното зло. Получавате няколко урока за бърза борба и след това тръгвате към следващия град, за да купите оръжие и да започнете своето прикючение.

Методите на игра са иновативтни. Вероятно ще искате папката, пълна с файловете на играта да седи отворена до Notepad-а на който играете, защото, когато решите да се преместите на ново място, вие трябва да намерите файла (текстов файл с име дом или магазин за оръжие и т.н.) и да го плъзнете в Notepad.

Ще събирате оръжие, броня, предмети и ще повишите издръжливостта си. Блокирането на атаки е толкова просто, колкото бързо е и изтриването на информация от файл. Атаката включва добавяне на данни към файл.

Все още не съм играл цялата игра, но се насладих на историята й, като по-важното е възможността да играя по нов и уникален начин.

Може би се чудите колко струва играта. Вие решавате! Даниел я качи в itch.io, където можете да изберете какво да дарите – ако изобщо искате да дарите нещо. Той също така качи изходния код в GitHub, което е много готино, тъй като позволява да използвате иновативната му платформа за създаване на ваша собствена игра.