Microsof Edge vs Chrome

Microsof Edge vs Chrome

Явно Microsoft планира да актуализира своя, базиран на Chromium, браузър – Edge, със същите темпове, с които Google актуализира Chrome.

Миналата седмица Microsoft без много шум модернизира своя Chromium- до версия 80, което е първо опресняване на браузъра, дебютирал в работещ формат три седмици по-рано.

Компанията Redmond, Wash. надгради Edge до версия 80.0.361.48 в петък, 7 февруари, само три дни, след като Google надстрои Chrome до версия 80.

Chrome и Edge разчитат на Chromium, доминиран от Google проект с отворен код, отговорен за създаването и поддържането на основните технологии на браузърите, включително двигателите за визуализация като JavaScript.

Един от въпросите, на които Microsoft не е отговорил, е колко време ще отнеме да премине от Chromium до завършена версия на Edge. Колкото по-кратко трае това, толкова по-добре: „недоброжелатели“ в мрежата могат да използват голямата пропаст чрез обратно инженерно подправяне на Chrome, за да открият уязвимостите в сигурността на тази версия, след което да приложат резултатите към все още необновеният Edge.

Първата актуализация на защитата на Chrome, издадена след старта на Edge на 15 януари, беше ден по-късно. Microsoft достави актуализация за същите уязвимости на 17 януари. Въпреки че тесният прозорец между двете бе окуражаващ това, което все още не беше известно е нивото на изоставане между Google, промотиращ нова версия на Chrome, и Microsoft.

Това изоставане се оказа само три дни.

Във вторник, 4 януари, Google пусна Chrome 80.0.3987.87 с нови функции, както и 56 корекции за сигурност. Google изброи 37 от 56-те с идентификатори CVE (общи уязвимости и експозиции). Десет от 37-те бяха отбелязани като „Опасни“, втората най-сериозна класация в четиристепенната система на Chrome (и Chromium).

Същевременно Microsoft съобщи, че Edge 80.0.361.48 включва корекции за същите 37 CVE. (Предполага се, Microsoft също оправя и 29-те грешки, за които Google не изброява CVE.)

Това, което Microsoft все още не е направил, е да опише какви промени в защитата са направени в Edge между версии 79 и 80. (За да бъдем справедливи и Google не е сторил това за Chrome 80, отчасти защото е склонен да рекламира нови функции и функционалност, когато стигат до бета версията на браузъра.)

Близкото до Chrome издание на Edge 80 означава още, че потребителите на последната трябва да очакват подобрения в същия ритъм, както потребителите на Chrome.