30 години Minesweeper (Судоку с експлозии)

30 години Minesweeper (Судоку с експлозии)

На 8 октомври 1990 г. Microsoft допринесе за влошаване на глобалната производителност на труда, когато пусна Minesweeper като част от Microsoft Entertainment Pack за Windows. През последните 30 години Minesweeper плени вниманието на милиони със своя прост, но задълбочен, стратегически геймплей.

Ето защо хората обичат тази игра

Minesweeper е логическа пъзел игра, разположена в минно поле. Целта е да се изчисти (разкрие) всеки квадрат в мрежата, без да се „настъпи“ случайно мина – както и да направите това възможно най-бързо. Докато разкривате квадрати, уликите се появяват под формата на числа, които представляват броя на мини, разположени в осемте съседни квадрата около тях.

По пътя можете да маркирате къде мислите, че се намират мини – с флаг чрез кликване на десен бутон на мишката. Обаче внимавайте! Ако щракнете случайно дори върху една мина, играта приключва.

Дори и да ударите мина, е трудно да се откажете, след като разберете основната числова стратегия на играта. „Миночистач“-ът ви кара да се чувствате умни, но тръпката от опасността е осезаема. Играта е малко като Судоку с експлозии. Така че опитайте отново и, ако успеете, може да искате да намалите няколко секунди от резултата си.

Вече сте пристрастен към Миночистач

Minesweeper на Microsoft първоначално се нарича Mine и е създаден от служителите на Microsoft, Робърт Донър и Кърт Джонсън. Донър базира играта си на по-ранната игра на Джонсън OS / 2, като първоначално и двете предлагали само на свои приятели.

Малко след разработването на Windows 3.0, продуктовият мениджър на Microsoft, Брус Райън, решил да състави пакет от игри, които да насърчат хората с домашни компютри да купуват Windows. След някои незначителни промени в графиката, играта се преименува на Миночистач и се пуска с новата операционна система.

Както споменах по-горе, Minesweeper дебютира комерсиално през 1990 г. като част от Microsoft Entertainment Pack за Windows. Пакетът включва общо шест игри (Cruel, Golf, Minesweeper, Pagged, Taipei, Tetris, TicTactics) и скрийнсейвъра IdleWild.

Minesweeper станал най-популярната от тези игри, въпреки че в колекцията е била включена играта Tetris, което си е доста голямо постижение). През 1994 г. The Washington Post съобщава, че Бил Гейтс някога е бил пристрастен към Миночистач и се промъквал в кабинета на колега, за да го играе, тъй като го бил изтрил от своя компютър.

След като Minesweeper се превръща в пакетна игра за Windows, милиони хора по целия свят започват да я играят и тя става изключително пхопулярна. Това е сред причините Microsoft да включва Minesweeper с всяка версия на Windows от 1992-2009 г. (Windows 3.1 до Windows 7). Така че е възможно стотици милиони фенове да са играли Миночистач през последните три десетилетия.

Всеки, който дори небрежно се „забърка“ с Миночистач, знае, че не е толкова лесно да влезеш в него като Пасианс. Това е така, защото, въпреки опростеният си външен вид, играта е много задълбочена и стратегическа – до такава степен, че хората я играят състезателно в турнири по целия свят.

Почти всеки, който разбира основно стратегията на Миночистач, може да изчисти трудно поле, като му се даде достатъчно време (и малко късмет). Основното конкурентно предизвикателство на Миночистач е почистването на трудно минно поле за възможно най-кратко време.

В търсенето на крайния резултат на Миночистач (ниско време на трудно минно поле), запалените играчи са идентифицирали набори от модели, които, когато бъдат запомнени, могат значително да съкратят вашите времена.

Напредналите играчи също са идентифицирали техники като 1,5 щракване, които позволяват на играчите да разкриват мини по-бързо. Някои дори напълно се отказват от използването на флагове, за да спестят време, докато попълват полето.

Ако сте просто небрежен фен на Миночистач, не позволявайте на тези усъвършенствани техники да ви обезкуражат да играете играта с лекота – все пак можете да се забавлявате и без да се стремите към супер ниско време.

Забавни факти и съвети за тази популярна игра

За да „измамите“ във версията на Windows 3.x, напишете „xyzzy“, натиснете Shift + Enter и след това натиснете Enter отново. В ъгъла на екрана ще се появи малка точка, която става черна всеки път, когато задържите мишката върху квадрат с мина.

Италианската версия на Windows 2000 включваше версия на Миночистач, наречена Prato Fiorito („Поле на цветята“). В него има цветя вместо мини поради натиска на организация, наречена “The International Campaign to Ban Winmine”.

Версията на Windows Vista на Minesweeper включва опцията за използване на цветя вместо мини в някои региони, като играта по подразбиране е с цветя в някои от тях.

Според Книгата на рекордите на Гинес, най-бързото комбинирано време за изпълнение на трите трудности в Миночистач е 38,65 секунди, постигнато от Камил Мурански от Полша през 2014 г, което е направо невъзможно по мое мнение.

Започвайки с Windows 8, Minesweeper (и пасианс) стават незадължителни приложения, налични в Microsoft Store. Играта все още е достъпна за Windows 10, но сега е изпълнена с разсейващи реклами. Тя обаче поддържа функции за връзване на Xbox Live и забележителна вариация „Adventure“, разположена в поредица от пещери със злато, чудовища и стрели.

Ако предпочитате да играете класическа безплатна версия на Minesweeper, има няколко налични онлайн версии. Една популярна сред добрите играчи е Minesweeper X. Тя включва както класическия външен вид на Windows 3.x, така и нови варианти, които променят външния вид на играта. Освен това може да поддържа подробна статистика и да я експортира в електронна таблица, ако сте сериозен играч и искате да следите напредъка си.

Ако искате да изпробвате оригиналната версия на Windows 3.x на Minesweeper, можете да стартирате емулирана версия директно във вашия браузър, благодарение на Internet Archive.

Която и версия да играете, със сигурност ще се запалите, след като разберете основите на тази интересна игра. Честит рожден ден, миночистач!