Още нещо за "copy" - "paste"

Още нещо за "copy" - "paste"

В моята работа често се налага да копирам текст от различни сайтове, тъй като това улеснява превеждането и преразказването на избрани материали. В много от случаите обаче простото копиране и поставяне не върши работа. Затова за мен е важно да има функции като копиране и поставяне на текст без форматиране.

Копирането и поставянето често носи форматиране от уеб страници и други документи. Можете да поставите текст без форматиране в почти всяко приложение, за да получите само текста без допълнителното форматиране. Използвайте тази клавишна комбинация.

Без форматиране означава – без прекъсване на реда, без различни размери на шрифта, без удебеляване, курсив и хипервръзки. Няма да ви се налага да отделяте време за премахване на форматиращи елементи от документа си. Ще получите само текста, който сте копирали, сякаш сте го въвели директно в приложението, в което го поставяте.

За да поставите текст без форматиране, натиснете Ctrl + Shift + V вместо Ctrl + V. Това работи в голямо разнообразие от приложения, включително уеб браузъри като Google Chrome. Командата би трябвало да работи в Windows, Chrome OS и Linux.

За съжаление тази клавишна комбинация не работи в Microsoft Word. За да поставите без форматиране в Word, можете да използвате специалната опция за поставяне, като кликнете десен клавиш и намерите опцията „Поставяне само на текст“, която има иконка на Поставяне с буквата „А“ в долният десен ъгъл. Можете също да зададете настройките за поставяне по подразбиране на Word като ги промените на „Поставяне само на текст“.

Ако този пряк път на клавиатурата не работи в приложението ви по избор, винаги има нискотехнологичен метод: Отворете редактор с обикновен текст, например „Бележника“, поставете текста в него и след това изберете и копирайте текста. Ще получите обикновения текст, копиран в клипборда, и можете да го поставите във всяко приложение.