И Безос се докосна до Космоса

И Безос се докосна до Космоса

Милиардерът Джеф Безос излетя в космоса, в първия полет на екипажа на своя ракетен кораб “Ню Шепърд”.

Той беше придружен от брат си Марк Безос, Уоли Фънк, 82-годишен пионер в космическата надпревара и 18-годишен студент.

Те излетяха в капсула, чиито панорамни стъкла са най-големите, полетели в космоса, предлагащи зашеметяваща гледка към Земята.

„Ню Шепърд”, построен от компанията Blue Origin на Безос, е проектиран да обслужва процъфтяващия пазар за космически туризъм.

Първият екипаж включва най-възрастния човек, който е бил в космоса – г-жа Фънк – и най-младия, студентът Оливър Деймън.

Космическият кораб излетя в 14:12 BST (09:12 EDT) от частна площадка за изстрелване близо до Ван Хорн, Тексас и се спусна с парашут обратно в пустинята на Западен Тексас около 11 минути по-късно.

Две минути след полета капсулата се отдели от ракетата си и продължи нагоре към линията Karman – най-широко признатата граница на космоса, на 100 км височина.

Пътниците изпитаха около четири минути безтегловност и успяха да се откачат от местата си, за да се пореят наоколо и да се насладят на гледката към нашата планета.

Хората, които са били горе, казват, че могат да видят колко крехка е Земята“, каза Безос преди полета.

О, Боже, погледнете света“, възкликна 82-годишната Фънк, докато се наслаждаваше гледките. Преди полета тя беше казала, че очаква с нетърпение да прави салта и падания в микрогравитация.

През 60-те години Фънк е член на група жени, наречена Меркурий 13. Те преминават същите скринингови тестове като мъжете астронавти, но така и не успяха да полетят в космоса.

По този повод Безос заяви: “Уоли може да надбяга всички нас. По време на Меркурий 13 тя беше по-добра от всички мъже и мога да гарантирам, че това е вярно и до днес.”

След като капсулата достигна максимална надморска височина от около 106 км, тя започна своето спускане с парашут до меко кацане в пустинята.

Безос наскоро подаде оставка като главен изпълнителен директор на Amazon, гигантът за електронна търговия, който той основа, за да може да се концентрира върху останалите си начинания, включително Blue Origin.

53-годишният му брат Марк е старши вицепрезидент на благотворителната организация, базирана в Ню Йорк.

Четвъртият пътник е синът на финансиста Joes Daemen, който основава холандската компания за частни капиталови инвестиции Somerset Capital Partners.

Безос и Брансън бяха критикувани в социалните медии, като потребителите твърдят, че парите за космоса могат да бъдат използвани по-добре – като борба срещу изменението на климата или подпомагане на света да се възстанови от пандемията.

Сър Ричард Брансън се обърна към критиката, изтъквайки: „Мога да го разбера, но мисля, че може би те не са напълно образовани за това, какво прави космоса за Земята“

Той обясни, че сателитите наблюдават “деградацията на тропическите гори, наблюдават разпределението на храните – дори неща като климатичните промени”, добавяйки: “Имаме нужда от повече космически кораби, излизащи в космоса, нямаме нужда от по-малко.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"