Крипто срещу балона на пазара на облигации в САЩ

Крипто срещу балона на пазара на облигации в САЩ

Инвестирането в криптовалута е „фантастично хеджиране“ срещу пазара на облигации, който ще бъде унищожен, след като Федералният резерв на САЩ спре покупките на активи, пише Дан Морхед, главен изпълнителен директор на крипто инвестиционната компания Pantera Capital.

Според Морхед действията на ФЕД след началото на пандемията са помогнали за бързо образуване на исторически балон на пазара на облигации, който рано или късно ще се спука.

Инвеститорите в облигации ще бъдат напълно унищожени, когато федералните спрат да манипулират пазара на облигации“, предупреди Морхед, като обясни, че „ако реалните лихвени проценти вече не бъдат манипулирани“, те ще се върнат към 50-годишната си средна стойност.

Според главния изпълнителен директор „цените на пазара на облигации биха паднали с 30 процентни пункта, което е „значително по-високо от максималното възможно – 13. Ами ако се върнат към нормалното едва наполовина? 6 трилиона щатски долара пазарна капитализация се изпарява!

Морхед добавя:

Купуването на криптовалута само с пазарна капитализация от 3 трилиона долара изглежда като фантастично хеджиране.“

И докато Морхед обяснява, че облигациите са в балон, той допълва, че акциите „може да са надценени“, въпреки че в действителност те са „евтини в сравнение с балона, в какъвто е превърнат пазарът на облигации“.

Той цитира и изследователска бележка на Goldman Sachs от ноември, в която се казва, че оценките на акциите, наблюдавани във връзка с доходността на държавните облигации на САЩ, „все пак ще се регистрират като привлекателни в сравнение с историческите средни стойности“.

Освен това Морхед, дългогодишен макроинвеститор, който е и председател на крипто борсата Bitstamp, предлага правителствата по света да „спрат да се обсебват от биткойн (BTC)“ и вместо това да разгледат по-отблизо собствените си действия.

Най-голямата схема на Понци в историята е пазарът на държавни и ипотечни облигации на САЩ – 33 трилиона долара – всички се управляват от един неикономически участник с господстващо положение, който търгува въз основа на материална, непублична информация“, пише откровено шефът на Pantera Capital.

Той добавя, че пазарът на биткойни е „твърде голям, за да бъде манипулиран“, като напомня на читателите, че цифровият актив се търгува на огромен брой борси и пазари в страни по целия свят.

И накрая, Морхед твърди, че инфлацията е реална и че е „навсякъде“, като цитира Джоузеф Карсън, бивш главен икономист в мениджъра на активи AllianceBernstein, че инфлацията е „много по-лоша, отколкото показва официалната статистика“, ако се използват по-старите методи за нейното измерване.

Увеличението на инфлацията от 6% през изминалата година би било 10% плюс при използване на методите от 70-те години на миналия век, тъй като цените на жилищата са се повишили с близо 20%“, казва още Морхед.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"