Неочаквани проблеми за Ethereum

Неочаквани проблеми за Ethereum

Таксите за трансакциите в Ethereum са се вдигнали до небесата. Това вбесява потребителите и засилва съперниците като Solana и Avalanche.

Таксите стават все по-високи, поради това, че хората ползват мрежата за NFT и DeFi трансакции. И все пак високите разходи вбесяват потребителите и са основание за мнозина да минат към други блокчейни, като Solana. Разработчиците се опитват да отстранят проблема, който може да застраши статута на Ethereum, като втората най-успешна криптовалута. Таксите за трансакции в блокчейна на Ethereum са доста високи и поради това, че скорошната NFT-мания задръства мрежата. Някои дори смятат, че това може да бъде екзистенциална заплаха за мрежата от криптовалути, която се счита за бъдещето на финансите. Мрежата Ethereum управлява етер, чиято обща пазарна стойност е над 500 милиарда долара, което я прави втората по големина криптовалута в света след биткойн.

Но мрежата също е в центъра на съвременната крипто екосистема. Това е основата, върху която се изграждат незаменими токени (видове крипто колекционерски стоки) и децентрализирано финансиране, които са огромни индустрии.

В Ethereum хората плащат „базова такса“, за да бъдат потвърдени трансакциите им от други потребители, известни като „миньори“. И все пак тези такси се увеличиха, тъй като интересът към NFT нарасна и все повече хора пробват късмета си в DeFi.

Представете си Ethereum като малко приложение за пътуване, което се бори да добави нови шофьори в град, в който изведнъж се е появил огромен приток от хора. Сега за всяко пътуване (или транзакция) хората трябва да плащат огромна цена, за да накарат шофьорите да ги вземат.

Средната такса за трансакция или „газ“ в мрежата на Ethereum нарасна до 63 долара през ноември. Това е второто му най-високо ниво досега, малко под рекордния връх през май от $70, според анализаторите на крипто борсата Kraken.

Хората редовно плащат повече от $100, само за да депозират, да речем, $50 в криптовалута на DeFi платформи – и това изключително ядосва мнозина. „Таксите за газ са безумни“, казва потребител на страницата на Ethereum в Reddit. Друг изтъква: „Ако мрежата на Ethereum не може да определи таксите си за газ, тя няма да се използва от обикновения потребител“.

Не всички фенове на криптовалутата са разстроени. Мрежи като solana, avalanche и cardano се позиционират за печалба. Таксите за трансакциите на Солана са минимални, само част от пени. Мрежата също е много по-бърза и обработва хиляди трансакции в секунда, в сравнение с двуцифрените суми за ethereum.

Токенът sol на Solana се е качил с повече от 400% през последните 180 дни, според Coingecko. Avalanche е нараснал с повече от 500% за същия период, докато Ethereum с около 80%.

Някои от тези насрещни ветрове за ethereum мисля, че накараха хората да се запитат: „Какво друго искам да притежавам в този момент?“, коментира за Insider Пийт Хюмистън, ръководител на изследванията в Kraken.

Защо Ethereum не може просто да разшири мрежата? Бен Еджингтън, разработчик в компанията ConsenSys, фокусирана върху етериум, заявява, че това е философска точка.

Увеличаването на капацитета на децентрализирана крипто мрежа би означавало принуждаване на потребителите да се справят с постоянно нарастващи данни и да надграждат хардуера си, казва той пред Insider.

Ако увеличим пропускателната способност на трансакциите, това ще изключи тези с по-скромни ресурси от участие“, изтъква Еджингтън. Тогава вече няма да бъде много децентрализирано.

Разработчиците се опитват да изработят други решения, като например разширяване на втори слой на Ethereum. Това ефективно би позволило много дейности да се извършват извън основната мрежа, която ще остане достъпна.

Твърде рано е да се каже, че високите такси за „газ“ са криза за Ethereum, според Джак О’Холеран, главен изпълнителен директор на компанията за разработка на Ethereum Skale Labs. Всъщност, казва той, те са симптом за огромния успех на мрежата.

„Има толкова голямо нарастване от гледна точка на апликациите, изполващи ethereum“, сочи той за Insider. „Най-качествените екипи, проекти и платформи се изграждат върху ethereum. Това е системата, която се свързва с всичко.“
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"