fbpx

В търсене на перфектния процесор – кратко „ръководство“ за ненапреднали

Понякога е сложно да изберем правилния процесор за нашият нов компютър. Преди дори да стигнете до показателите за производителност, трябва да се ориентирате в лабиринт от термини, като силиций, матрица, пакет, IHS и sTIM. Това е тежък жаргон с малко обяснения. Ще дефинирам ключовите части на процесора, които PC ентусиастите обсъждат най-много.

Моля, имайте предвид, че тази статия не е предназначен да бъде задълбочен анализ на процесора, а по-скоро въведение в обща терминология за начинаещи ентусиасти, търсещи процесори.

Преди повече от 10 години Intel сподели основите на това, как създава своите процесори – от суровините до крайния продукт. Ще използвам този процес като основна рамка, когато разглеждаме ключовия компонент на процесора: матрицата.

Първото нещо, от което се нуждае процесорът е силиций. Този химичен елемент е компонент на кварцовият пясък (силициев диоксид). Intel започва със силиконов слитък и след това го нарязва на тънки дискове, наречени „вафли“.

След това вафлите се полират до „огледално гладка повърхност“ и забавлението започва! Силицият се превръща от суровина.

Силиконовите вафли получават фоторезисторно покритие. След това те се излагат на ултравиолетова светлина, гравират се и получават друг слой фоторезистентно покритие. В крайна сметка те се намазват с медни йони и се полират отново. След това се добавят метални слоеве, за да се свържат всички малки транзистори, които съществуват върху силициевата вафла до този момент.

Сега стигаме до момента, който ни интересува. Вафлата се тества за функционалност. Ако премине теста, се нарязва на малки правоъгълници, наречени щанци. Всяка матрица може да има множество ядра за обработка на данни, както и кеш и други компоненти на процесора. След нарязване щанците се тестват отново. Тези, които преминат изпитанието, са пренасочени към рафтовете на магазини.

Това е една матрица: малко парче силиций, заредено с транзистори, което е сърцето на всеки процесор. Всяка друга физическа част помага на това малко парче силиций да си свърши работата.

В зависимост от процесора, който получавате, той може да има една или няколко силиконови матрици. Една матрица означава, че всички компоненти на процесора, като ядра и кеш са на едно парче силиций. Множество матрици ще имат свързващ материал между тях.

Няма лесен начин да разберете със сигурност дали даден процесор има една или няколко матрици. Това зависи от производителя.

Intel е известен с използването на единична матрица за своите потребителски процесори. Това се нарича монолитен дизайн. Предимството на монолитния дизайн е по-висока производителност, тъй като всичко е на една и съща форма и има малко забавяне в комуникацията.

По-трудно е обаче да постигнете напредък, когато трябва да опаковате по-малки транзистори върху същия размер силиций.

Те са в контраст с AMD, тъй като компанията прави някои монолитни процесори, но серията им Ryzen 3000 използва множество по-малки силиконови чипчета (чиплети). Тези чиплети се наричат основен комплекс, или CCX и са опаковани заедно, за да направят по-голям Core Complex Die (CCD). Този CCD се счита за матрица на езика на AMD – няколко малки силиконови чиплета, които са свързани, за да създадат функциониращ процесор.

AMD процесорите също имат силиконова матрица, отделна от CCD-то, наречена I/O die. Няма да навлизам в подробности за това тук, но можете да прочетете повече в тази статия от TechPowerUp.

Като се има предвид колко сложно е да се създадат функциониращи силициеви матрици, е много по-лесно да се създаде по-малка единица от четири ядра, отколкото една щампа с 10 ядра.

След като матрицата е завършена, тя се нуждае от помощ, за да се свързва с останалата част от компютърната система. Това обикновено започва с малка, зелена плочка, която често се нарича субстрат.

Ако прегледате завършен процесор, в долната част на зелената дъска има златни контактни щифтове. Те се напасват в процесното гнездо на дънната платка и позволяват на процесора да комуникира с останалата част от системата.

Информацията по темата е твърде обемиста, но това са основните принципи, върху които се фокусират всички ревюта и отзиви, свързани със процесорите.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"