САЩ нарочиха TikTok

САЩ нарочиха TikTok

TikTok може би са изложени на риск да загубят още един пазар. САЩ търсят начин да забранят китайски приложения за социални мрежи като TikTok, заяви държавният секретар Майк Помпео в интервю за Fox News.

TikTok е широко използвано приложение за създаване на кратки клипчета с цел забавление или социални връзки. Приложението включва голям набор от теми, главната от които – нашумялата преди не повече от 5 години тенденция за използване на миймове. Миймът представлява група от еднакви по вид кратки скечове, създадени да изразят определена емоция в различни социални моменти. Тези емоции включват усещане за „удоволствие“, „срам“ и други.

Помпео също обърна внимание на опасенията за сигурността, които поразиха TikTok през последната година, предупреждавайки зрителите, че трябва да изтеглят приложението само ако нямат против „личната им информация да попадне в ръцете на комунистическата партия на Китай“.

„TikTok се ръководи от американски изпълнителен директор, със стотици служители и ключови лидери в областта на безопасността, сигурността, продуктите и обществената политика тук в САЩ“, казва говорител на TikTok в изявление, изпратено до Digital Trends. „Ние нямаме по-висок приоритет от насърчаването на безопасна и сигурна употреба за нашите потребители. Никога не сме предоставяли потребителски данни на китайското правителство, нито бихме го направили, ако бъдем попитани.”

След Китай и Индия, САЩ е третият по големина пазар на TikTok. Според Sensor Tower в САЩ се реализират близо 8% от общите изтегляния на TikTok за целия живот на програмата.

Преди седмица Помпео аплодира забраната на Индия за десетки китайски приложения, включително и TikTok. „Ние приветстваме забраната в Индия за някои мобилни приложения, които могат да служат като придатъци на държавата за разузнаване“, каза Помпео по време на брифинг. „Подходът на Индия за чисти приложения ще засили суверенитета на Индия. Това също ще запази целостта и националната сигурност на Индия, както заяви самото индийско правителство. “

TikTok, който е собственост на базираната в Китай стартираща компания Bytedance, все повече се представя като заплаха за националната сигурност в Съединените щати. Правителството вече го забрани в няколко федерални агенции, включително Военноморските сили и другите подразделения на армията, позовавайки се на подобни опасения за сигурността. През февруари миналата година TikTok също беше глобен с 5,7 милиона долара за нарушаване на COPPA, закон за поверителност на децата. По-късно през ноември правителството на САЩ започна разследване на приложението и заплахите за националната сигурност.

В опит да се отърве от някои от тези проблеми, TikTok активно се дистанцира от китайските си корени, като създаде офиси в САЩ и нае бившия изпълнителен директор на Уолт Дисни Кевин Майер за свой изпълнителен директор.

Тези дни TikTok обяви, че ще се оттегли от Хонконг поради противоречив, нов закон за сигурността, който заплашва свободата на словото в страната.