Трагедията на третата монета

Трагедията на третата монета

Винаги има „трета монета“ в криптовалутата. Това е въртящата се монета, която заема третата позиция по пазарна капитализация след биткойн (BTC) и етер (ETH). Третата монета обикновено се характеризира като претендент на двeте „действащи лица“. Той е предпочитан от новите инвеститори и заема центристка позиция в политическия спектър на криптовалутите.

Това беше XRP, binance coin (BNB), а наскоро и cardano (ADA).

Във въображението на инвеститорите с третите позиции, често новодошли в пространството, третата монета решава всички проблеми на титулярите. Често тези инвеститори не са наясно с историческите корени на третата монета и си представят, че XRP, binance coin или cardano са нови, революционни продукти, “свежи от природата”, като тях самите.

Например, привличането на хората към XRP (преди съдебния процес на SEC) беше връзката му с компанията Ripple и предполагаемия начин на употреба: за премахване на скъпата и бавна банкова инфраструктура, като се замени с RippleNet и XRP като основна валута.

За новия инвеститор Ripple беше легитимна компания с офиси по целия свят, а не куп „сенчести супер кодери“. Същият този инвеститор не се интересуваше от неясни проблеми като децентрализацията и беше доста доволен от централизираната мрежа с високо доверие на XRP, която в крайна сметка доведе до по-бързо времетраене на транзакциите и по-ниски такси, което трябва да е нещо добро. Разбира се, повечето инвеститори в трети монети вероятно никога не са виждали това от първа ръка, тъй като техният XRP е съществувал само на борсата Binance.

Изглежда, че в последно време инвеститорите са се ориентирали към опасностите от фирмените монети и са потърсили убежище в топлия комфорт на ADA. Докато XRP и BNB са централизирани, ADA е децентрализирана. Cardano се разграничава от Ethereum – и е позициониран доста ясно като убиецът на Ethereum – по това, че кодът преминава през строг процес на партньорска проверка, като в академичните среди.

Днес ADA, BNB и XRP седят зад tether (USDT) – стабилна монета с огромен обем, а не трета монета в този смисъл – и чакат реда си за място номер три. Зад тях чака solana (SOL), потенциална следваща трета монета, ако мога така да се изразя. Това е друг “убиец” на Ethereum, леко децентрализиран или предимно централизиран в зависимост от вашето желание, има ниски такси, бързи транзакции и е насочен директно към инвеститора, който просто иска да купи незаменими токени (NFT), без да плаща неприлични количества “газ”, за да го направи.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"