fbpx

Въпросът пред инвеститорите: кога да се качат на влака на AI

изкуствен интелект

Опитните инвеститори в технологии търсят подценени възможности в надценено пространство, отбелязва Ройтерс в свой коментар.

Залогът е как най-добре да се инвестира в потенциала на изкуствения интелект (AI), който направи скок напред през ноември, когато подкрепеният от Microsoft OpenAI пусна своя ChatGPT бот, без да купува балон.

Акциите в Nvidia, която произвежда компютърни чипове, обучаващи AI системи, почти се удвоиха от стартирането на ChatGPT. Стойността на компанията на фондовия пазар от приблизително 940 милиарда долара е повече от два пъти тази на европейската Nestle. Nvidia скочи с около 25% само в четвъртък, след като прогнозира скок на продажбите.

Акциите на губещата софтуерна компания за изкуствен интелект C3.AI, която грабна борсовия тикер, са се повишили със 149% тази година, а Palantir Technologies, която пусна своя собствена платформа за изкуствен интелект, е нараснала с 91% от началото на годината.

Инвеститорите преследват представянето на генеративен AI, технологията, управлявана от ChatGPT,, като бизнесът се опитва да използва генеративния AI, за да ускори редактирането и дори юридически дейности. Консултантската компания PwC предвижда спестявания на производителност и инвестиции, свързани с AI, генериращи глобална икономическа продукция на стойност 15,7 трилиона долара до 2030 г., почти еквивалентна на брутния вътрешен продукт на Китай.

Въпросът за инвеститорите е дали да се качат на влака на AI сега или да бъдат внимателни, особено като се има предвид нарастващата загриженост сред регулаторите относно потенциално разрушителното въздействие на технологията. Вместо да подкрепят горещи стартиращи фирми или да се втурват към високо оценени бизнеси с AI, които може да се провалят, опитните инвеститори гледат отстрани, за да подкрепят вече доказани технологични компании, които може да се възползват от по-дългосрочната тенденция.

Това ще бъде толкова трансформиращо, колкото интернет, както мобилният интернет, както беше мейнфрейм компютърът“, изтъква Алисън Портър, мениджър на технологични фондове в Janus Henderson, чиито фондове имат позиции в Nvidia, като Microsoft е най-големият им холдинг. Но Портър също така предупреждава, че „все още сме много рано в случаите на използване на AI“.

Главозамайващите оценки накараха някои инвеститори да се притесняват от цикъла на технологичния шум. Тази концепция, популяризирана от консултантската компания Gartner, започва със задействане, като стартирането на ChatGPT, последвано от завишени очаквания и след това разочарование. Дори ако дадена технология премине към масово приемане, много иноватори на ранен етап могат да се провалят по пътя.

Препоръчва се да се подкрепят доказани компании, които може да са „големи бенефициенти по отношение на предоставянето на инфраструктура“, за бъдещи тенденции в генеративния AI, които към момента са неясни.

От GAM отбелязват, че също така са търсили компании, които предоставят „кирките и лопатите“, необходими за активирането на нова AI технология. Например системите с изкуствен интелект изискват огромни обеми данни за анализ и учене, но само 1% от глобалните данни в момента се улавят, съхраняват и използват, според Bank of America.

Тревор Грийтман, ръководител на отдела за активи в Royal London Investment Management, изтъва, че има „наднормено тегло“ в доминиращите технологични акции, отчасти защото AI подкрепя техните оценки. „Ще има страшно много губещи лотарийни билети“, предупреждава той, припомняйки срива на dotcom в началото на 2000-те.

Инвеститорите искат да инвестират в AI сега и очакват нещата да се случат сега“, добави тя. „Но ние никога не бихме купили сляпо ИИ и не правим нещата на всяка цена“.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"