Венецуела въвежда до 20% крипто данък

Венецуела въвежда до 20% крипто данък

Хиперинфлацията и кризата с националната валута във Венецуела доведоха до вълна от биткойн мания сред гражданите. За да ограничи спада на националната си валута и да се справи с нарастващия интерес към криптовалутите, правителството на Венецуела одобри нов данъчен законопроект, целящ да събере до 20% данъци от крипто трансакции.

Съобщава се, че Националното събрание на Венецуела е провело втората дискусионна сесия по нов законопроект, насочен към данъци върху „големите финансови трансакции“ в криптовалути като биткойн (BTC).

Проектът е подаден на 20 януари тази година и има за цел да събере от 2% до 20% от трансакции във всяка форма на валути, различни от тези, издадени от Боливарианска република Венецуела, както и криптовалутата на страната, обезпечена с петрол.

Става ясно, че преди седмица правителството на Венецуела най-накрая е одобрило законопроекта, който изисква местните фирми и физически лица да плащат до 20% за операции, извършвани в криптовалути, както и в чуждестранни валути като щатския долар.

Новият данъчен режим е още една от инициативите за стимулиране използването на националната валута, която загуби над 70% от стойността си само през последната година и почти цялата си стойност през последното десетилетие.

Необходимо е да се гарантира поне равно или по-благоприятно третиране на плащания и трансакции, извършени в национална валута или в криптовалути и крипто активи, издадени от Боливарианска република Венецуела спрямо плащания, извършени в чуждестранна валута.

Много местни и международни публикации подчертаха нарастващото приемане на биткойн във Венецуела през последните няколко години. Всъщност хиляди местни доставчици и фирми започнаха да преминават към криптовалута, за да преживеят предизвикателствата на хиперинфлацията и девалвацията на националната валута.

През последната година BTC придоби прилична тежест в Латинска Америка, след като Салвадор прие BTC като законно платежно средство. Освен това, на фона на нарастването на инфлацията, цифровата валута привлече приличен социален интерес и в Аржентина.

Съвсем наскоро индийското правителство излезе с нов данъчен режим, насочен към криптовалути.

Правителствата се опитват да се борят, но смятам че хората ще изберат свободата на криптовалутите. Не могат да се обложат P2P транзакции, които използват крипто. Въпрос на време е да се примирят с обстоятелствата и да премахнат тези данъци.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"