fbpx

Задава се нова отсрочка на Brexit

Предложение към лидерите на държавите от ЕС за отлагане на Брекзит ще направи председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Той смята, че не е необходимо да се свиква нова среща на върха, а решението би могло да мине чрез писмена процедура.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е категоричен, че ЕС няма да се раздели с Великобритания без споразумение. Според него последната договорена сделка е приемлива за ЕС, защото има подкрепата на Ирландия и на Европейската комисия.

„След решението на британския премиер Борис Джонсън да преустанови процеса на ратифициране на споразумението за оттегляне и за да се избегне Брекзит без сделка, аз ще препоръчам на 27-те страни от ЕС да приемат искането на Обединеното кралство за отлагане“. Това написа Доналд Туск в Туитър, цитиран от Ройтерс.

По време на обсъждането британските депутати първоначалното одобриха Закона за прилагане на сделката за Брекзит на премиера Борис Джонсън. По-късно обаче те отхвърлиха плановете на премиера да получи одобрение до 31 октомври.

Анализатори смятат, че сега опозицията може да се опита да предизвика предсрочни парламентарни избори. Възможно е дори на масата да бъде поставен въпросът за втори референдум за Брекзит или промяна в условията на сделката с ЕС.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"