fbpx

До 50 000 лв. глоба за изгаряне на опасни отпадъци

Санкция от 10 000 до 50 000 лв. се налага на еднолични търговци или юридически лица, които изхвърлят опасни отпадъци на неразрешени места или нерегламентирано ги изгарят, съобщиха от екоминистерството.

Опасни отпадъци са, например, отработени масла, стъкло, пластмаса и дървесина, съдържащи или замърсени с опасни вещества, както се класифицират боядисаните дограми.

При установяване на нерегламентираното изгаряне на отпадъци, физическите лица са заплашени с глоба до 5000 лв. Еднолични търговци или юридически лица може да отнесат между 1400 до 4000 лева.

За явно маловажни случаи наказанието е от 10 до 50 лв. срещу издаване на фиш по Закона за административните нарушения и наказания.

Преди предстоящия отоплителен сезон МОСВ предприема превантивни мерки и засилва контрола по спазване на нормативните изисквания, за да не се допуска нерегламентирано изгаряне на отпадъци.

Контролът е възложен на Регионалните инспекции по околна среда и водите (РИОСВ). Те стриктно ще следят предаването на отпадъци за изгаряне да се извършва само въз основа на писмен договор с лица, които имат документ за тази дейност.

Особено внимание при проверките ще се обръща на нерегламентираното изгаряне на излезли от употреба гуми, отработени масла, отпадъци от текстил, дървени дограми и други лесно запалими материали, защото при този процес се отделят канцерогенни емисии в атмосферата.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"