fbpx

Гъвкава политика за намаляване на въглеродните емисии, иска бизнесът в Европа

Европейският център на работодателите и предприятията, предоставящи услуги от общ интерес (СЕЕР) настоява за рамка, която да бъде приложима за широка гама от икономически дейности и която да бъде гъвкава и лесно да се променя при нужда.

Борбата с климатичните промени трябва да отчита споделения ефект от политиките за намаляване на въглеродните емисии. Те ще засегнат някои региони и някои сектори в много по-висока степен, отколкото други, като ги поставят под риск от съкращаване на работните места и отлив на ресурси. Този ефект трябва внимателно да бъде отчитан и да се подкрепят най-засегнатите страни, с цел поддържане на социална кохезия, се казва в позицията на СЕЕР по време на последната за Комисията „Юнкер“ Тристранна среща на върха на социалните партньори в Брюксел.

Д-р Милена Ангелова, главен секретар на АИКБ и вицепрезидент на СЕЕР заяви, че конкурентоспособността на Европа зависи директно от успеха на индустриалната политика. По думите й Европа вече изостава от САЩ и Китай в сферата на свързаните с машинно обучение технологии. За да се насърчи производителността на труда и конкурентоспособността, са нужни значителни инвестиции в цифровизация, автоматизация, роботизация и изкуствен интелект. Европейската икономика е изправена пред сериозни предизвикателства и трябва да се справи с последствията от Brexit, търговската война между САЩ и Китай, както и с недостига на работна ръка, изтъква още Ангелова.

Срещата бе открита от председателя на Съвета на Европейския съюз Доналд Туск в присъствието на Жан Клод Юнкер, Валдис Домбровскис, Мариане Тисен, министър-председателят на Финландия Антти Ринне, министрите на заетостта на Финландия, Хърватия и Германия, представители на европейските социални партньори.

Участниците в срещата се обединиха около мнението, че Европа може да се възползва ефективно от възможностите, предоставяни от цифровизацията и прехода към икономика, неутрална по отношение на климата, само ако прилага гъвкави политики, формулирани при отчитане на мнението на социалните партньори на всички равнища.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"