fbpx

Започва тежка среща на върха в Брюксел

среща на върха

Лидерите на страните от Европейския съюз се събират на двудневна среща на върха в Брюксел, в която ще участва и българският министър председател Бойко Борисов.

В дневния ред има няколко точки. Финландското председателство на ЕС ще информира за планираните дискусии в Съвета по прилагането на Стратегическия дневен ред, а новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще представи приоритетите на новата Комисия.

Европейските лидери ще обсъдят международните аспекти на борбата с изменението на климата преди 25-та Конференция по Рамковата конвенция на ООН в Сантяго де Чили. Въпросът за миграцията също ще бъде във фокуса на вниманието на европейските лидери.

Без съмнение обаче основната дискусия ще бъде споразумението за излизане на Обединеното кралство от Общността преди крайния срок – 31 октомври 2019 г.

В последните дни на интензивни преговори Брюксел и Лондон постигнаха значителен напредък в преговорите за Брекзит, но такова към настоящия момент не е договорено, пише агенция Фокус.

Разговорите „напредват, но все още не са достигнали целта“, подчерта Меркел пред германските депутати в Бундестага в реч, изнесена часове преди срещата в Брюксел.

Споразумение за предстоящото излизане на Великобритания от Европейския съюз изглежда „близко, но не е гарантирано“. Това обяви заместник-министърът на външните работи на Франция. „Надяваме се на сделка и ако може да бъде обявена в следващите часове, това би било перфектно“, заяви Жан-Батист Лемойн пред медии в Париж.

Две седмици преди планирания Брекзит на 31 октомври, експерти от двете страни постигнаха решителен напредък. Те сключиха споразумение по въпроси, които дълго време се смятаха за най-големите препятствия, включително избягването на митническа граница между Република Ирландия и Северна Ирландия. Но отстъпките на Джонсън пред ЕС може да застрашат необходимата му подкрепа в британския парламент. Премиерът няма мнозинство в долната камара и зависи от всеки глас.

По всичко изглежда, че съдбата на Джонсън е в ръцете на Демократическата юнионистка партия (ДЮП), след като лидерът й Арлин Фостър се произнесе срещу последните договорености по споразумението.

Мишел Барние, главният преговарящ на ЕС за Брекзит, предупреди, че споразумението е очертано, но не е окончателно договорено, за да бъде официално подписано.

Европейският съюз и Обединеното кралство постигнаха значителен напредък в преговорите. Въпреки това няма гаранция, че на срещата в Брюксел ще бъде постигнат нов договор. А това означава, че започващият форум на върха на ЕС ще бъде тежък, коментира германският ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Има и още горещи точки за предстоящите разговори. Лидерите на ЕК ще търсят общ отговор на турската военна офанзива в Сирия. Съществуват разногласия и по започването на преговори за присъединяване на Албания и Северна Македония. Франция вече наложи вето.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"