fbpx

АИКБ: Данъчната система да не се пипа, намалението за ресторантите – само временно

АИКБ остава твърдо на позицията си, че следва да бъдат подкрепяни доходите на хората, за да могат да си плащат сметките и покриват разходите, а не да се субсидират цени или поемат разходи от бюджета. Затова работодателската организация не подкрепя намаляването на ДДС за храни, лекарства, детски стоки и др., правено с цел намаляване на цени за всички.

Във връзка с проекта за намаляване ставката ДДС за ресторантите на 9 процента, от АИКБ заявяват, че приветстват инициативите на законодателната и изпълнителната власт за предвиждане на мерки за подкрепа на икономиката като цяло, както и на най-засегнатите сектори. Като такава мярка се приемат и предложенията за изменения в Закона за данъка върху добавената стойност.

Асоциацията обаче подчертава, че това трябва да бъде само антикризисна мярка с временен характер за подкрепа на сектора, като се отчита, че дейността на хотели, места за настаняване, питейни заведения и заведения за хранене e най-засегната от мерките за предотвратяване на разпространението на COVID-19.

Не се споделя позицията (на Министерството на финансите, б.р.), че намаляване на ставката за тези два сектора трябва да е съпроводено с увеличаване на други данъци.

По-малкото приходи в бюджета (от порядъка на 160 млн. лева общо за двата сектора) могат да бъдат компенсирани с повишена събираемост, повече приходи от осигуровки и подоходен данък предвид увеличения осигурителен доход, както и с намаляване на разходите на администрацията. Даже и нищо от това да не се случи, бюджетният дефицит би се увеличил от едва 2,8% на не повече от 3,0 %. Това не представлява някакъв сериозен проблем предвид прогнозата на Европейската комисия за бюджетен дефицит за останалите страни в Съюза от 4,8% до 11,1% или средно за държавите членки в размер на 8,3%, се казва още в позицията на АИКБ.

Иначе работодателите подчертават, че подкрепят настоящата данъчна система. Всяка промяна в системата би изложила на риск и би поставила под съмнение стабилността и предвидимостта на бизнес средата и би отправила неблагоприятни сигнали към предприятията и инвеститорите, се заявява в позицията.

Промените трябва да се избягват, заради стабилността на данъчната система, особено след като е доказала своята адекватност посредством непрекъснатото подобряване на събираемостта и изпълнението на приходната част на бюджета, изтъкват още от АИКБ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"