fbpx

Lufthansa води финални преговори за 9 млрд. евро държавна помощ

Lufthansa е в напреднал етапи на преговори за държавна помощ от 9 милиарда евро (9,9 милиарда долара), а Германия ще вземе 20 процента дял от водещия превозвач.

Представители на Lufthansa заявиха в четвъртък, че споразумението предвижда германското правителство да има две места в надзорния съвет на компанията, съобщи Ройтерс. Тези двама членове на съвета обаче ще гласуват само в специални случаи, например когато това е необходимо, за да се избегне поглъщането на компанията.

Вече няколко седмици Lufthansa преговаря с властите за получаване на подкрепа, която ще помогне на компанията да оцелее при потенциалния дългосрочен спад на въздушните пътувания.

Преговорите обаче бяха забавени поради въпроса какви правомощия ще получи правителството в замяна на помощ.

Германският държавен стабилизиращ фонд все още не е направил окончателно предложение, но може да го изпрати в четвъртък, заявиха участващи в преговорите.

Спасителният план включва 3 милиарда евро заем от Държавна банка KfW.

Lufthansa очаква, че условията на сделката ще се включват отказването на дивиденти и ограничаване на възнаграждението на топ мениджърите.

Държавната подкрепа трябва да бъде одобрена от Европейската комисия.

Конкуренти на Lufthansa като френско-холандската Air France-KLM, както и American Airlines, United Airlines и Delta Air Lines по-рано са кандидатствали за държавна помощ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"